Companii

Polonia: răspunsuri la provocările momentului

Polonia: răspunsuri la provocările momentului

Autor: Bogdan Cojocaru

11.11.2020, 00:07 215

Pentru polonezi, 11 noiembrie 1918 reprezintă Ziua Inde­pen­den­ţei, momentul din istorie când Polonia şi-a recucerit suve­ra­nitatea de la imperiile vremii după aproape 12 decenii de inexistenţă ca stat. Un secol mai apoi, Polonia, trecută prin­tr-un război devastator, comunism şi o tran­ziţie către capitalism considerată un suc­ces, este cea mai mare economie est-euro­peană şi are ambiţia de a fi cel mai im­portant actor de pe scena geopolitică şi eco­nomică regională.

Într-o lume din nou intens disputată de marile puteri, de data aceasta mai puţin pe calea armelor şi mai mult comercial, deşi războaiele locale nu sunt rare, Polonia a dezvoltat o relaţie specială cu Statele Unite şi ţine la distanţă Rusia. Varşovia este sin­gurul guvern din Europa care înaintează hotărât spre ţinta de a deveni indepen­dentă de gazele ruseşti.

Guvernul speră că prin aceste eforturi, care includ alianţe cu statele europene producătoare de petrol şi gaze din nord şi cu SUA, va ajunge şi jucătorul care face cărţile pe piaţa energiei din regiune.

Polonia este deja puterea comercială dominantă în Europa de Est. Este cel mai mare exportator. Singura ţară cu care are un deficit comercial notabil este China, cel mai mare exportator al lumii. Altfel, expor­turile poloneze sunt mai mari decât importurile în relaţiile cu, spre exemplu, Germania, Cehia, Marea Britanie, Franţa şi Olanda.

În relaţiile cu România, Polonia ex­portă de două ori mai mult decât importă.

Expansiunea reflectă un mediu de busi­ness intern dinamic, dar şi plin de pro­vocări. Piaţa de consum mare - Polonia are şi cea mai mare populaţie din regiune, dacă este exclusă Ucraina, ţară care nu este membră a UE - a dat forţă companiilor po­loneze care se extind inclusiv în România, prin exporturi, subsidiare sau chiar achi­ziţii.

Stabilirea unei companii poloneze în Germania nu mai este deloc o noutate.

Expansiunea nu ar avea atâta forţă dacă Polonia nu ar reuşi, cumva, să-şi croiască drum printre crizele economice. Economia poloneză este singura din Uniunea Europeană care a evitat recesiu­nea în criza financiară glo­bală, iar actuala criză îi aduce una din­tre cele mai uşoare recesiuni.

Analiştii laudă răspunsul financiar şi fiscal dat de guvernul polonez la şocul eco­nomic produs de pandemie ca fiind cel mai mare din Europa.

Nici companiile poloneze nu se lasă intimidate de pandemie. Unele se adap­tea­ză, îşi modifică modelul de business, îşi intensifică promovarea. Altele lucrează mai intens: pandemia le creşte vânzările.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO