Companii

Polonezii de la PKN Orlen se uita cu interes la Oltchim

20.10.2005, 20:16 21

Grupul PKN Orlen, unul dintre cele mai mari grupuri din regiune din sectorul petrolier si petrochimic, va analiza posibilitatea de a intra in cursa pentru achizitia Oltchim Ramnicu Valcea.

Intrebat de Ziarul Financiar daca PKN va participa la privatizarea Oltchim, Igor Chalupec, director general executiv (CEO) al grupului polonez PKN Orlen, a declarat: "Vom lua serios in considerare o asemenea optiune".

Seful PKN participa alaturi de reprezentanti de varf ai Unipetrol (Cehia), Grupa Lotos (Polonia), Mol (Ungaria), Rompetrol (Romania), Slovnaft (Slovacia), dar si oficiali ai Shell, Conoco Philips, ExxonMobil la Conferinta anuala a industriei de rafinare si petrochimice din Europa Centrala si de Est, organizata de Asociatia Mondiala a Rafinariilor (WRA) la Varsovia in perioada 18 - 21 octombrie.

PKN nu vede in acest moment alte oportunitati pe piata romaneasca si asteapta anuntul Ministerului Economiei si Comertului pentru lansarea la privatizare a combinatului chimic de la Ramnicu Valcea.

Grupul polonez are un portofoliu concentrat in zona downstream - rafinarii, complexuri petrochimice si benzinarii, insa nu este prezent in sectorul explorarii si productiei.

Intrarea PKN in sectorul explorarii si productiei va fi luata in discutie in board-ul de conducere al companiei. Din acest punct de vedere, exista posibilitatea ca si Romania sa intre in vizorul polonezilor. PKN a fost unul dintre investitorii inscrisi in cursa pentru achizitia Petrom, insa a renuntat sa depuna o oferta finala pentru compania romaneasca, orientandu-se catre preluarea companiei cehe Unipetrol.

Seful PKN mai spune ca "Wolfgang Ruttenstorfer (presedintele OMV - n.r.) a avut curaj cumparand Petrom, o companie cu multi angajati".

Seful PKN afirma ca este greu de obtinut "un efect sinergic" pentru compania poloneza in piata romaneasca, data fiind locatia geografica a celor doua piete.

PKN are sase rafinarii, din care trei in Polonia si trei in Cehia, cu o capacitate de 21,7 milioane de tone pe an, si o retea de circa 2.700 de statii in Polonia, Cehia si Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO