Companii

Polita de asigurari nu se simte acasa printre companiile petroliere

17.06.2004, 00:00 50

Companiile romanesti din sectorul petrolier si de gaze incheie, de regula, polite de asigurari in cazurile in care acestea sunt obligatorii, spre deosebire de operatorii de profil din Occident, afirma Karina Rosu, global accounts executive la firma de brokeraj de asigurari Ka Ro Servicii de Asigurari.
Compania este reprezentant exclusiv in Romania al gigantului britanic de profil AON.
Companiile petroliere mari prefera sa aiba firme de asigurari captive, prin care-si asigura bunurile si operatiunile, in conditiile in care in Romania singura companie de acest gen este LukOil Asito, care activeaza in cadrul grupului rus LukOil.
"La noi, politele de asigurare se incheie mai mult din obligatie, cand se prevede ca atare in contract sau este obligatorie prin lege. Spre exemplu, un asemenea caz il reprezinta cel al unei platforme marine prezente in apele internationale", a explicat Karina Rosu, cu ocazia unui seminar organizat de catre Petroleum Club si Ka Ro Servicii de Asigurari.
SNP Petrom, cea mai mare companie petroliera de pe piata romaneasca, are asigurate numai o serie de active, insa nu dispune de polite de asigurare pentru rafinarii sau pentru alte operatiuni.
"Petrom are asigurate o serie de active, nu va pot spune care dintre ele. La nivelul rafinariiilor, s-a investit foarte mult, corespunzator calitatii de mediu, reducerii costurilor, dar si pentru cresterea sigurantei in exploatare. In plus, se fac controale periodice pentru a ne asigura ca de functionarea foarte buna a unitatilor", a spus Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom.
"Am comandat studii pentru evaluarea riscurilor globale. De ce sa facem niste pasi repezi?!", adauga Constantinescu.
Totusi, Petrom se numara printre putinele companii alaturi de grupul privat Rompetrol si distribuitorul de gaze Distrigaz Sud, care au departamente sau echipe dedicate activitatii de management de risc.
Rom petrol a lucrat astfel cu companii precum AIG, Allianz si Omniasig, in timp ce compania britanica Lloyd's este reasigurator.
La ce folosesc managementul riscului si companiile "captive" de asigurari?
"Norsk Hydro fiinteaza din 1905 si are companie captiva de asigurari din 1920, prin care ne asiguram activele si operatiunile. Shell si toate companiile mari au asemenea companii captive.  Principalul scop este de a-ti asigura si proteja valorile intr-un sector cu riscuri mari, cum este cel petrolier. In cazul unor pierderi, companiile trebuie sa mearga pe piata asigurarilor pentru a-si lua banii inapoi", a spus Per Arne Myklebost, director responsabil de asigurari si management al riscului la nivelul grupului petrolier norvegian Norsk Hydro.
Compania are afaceri anuale de 20 mld. $ si are operatiuni in toate zonele de pe Glob.
O companie captiva de asigurari ar putea fi utila celor doua distributii de gaze, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, precum si producatorului de profil Romgaz, sustin reprezentantii industriei asigurarilor.
Derularea unei activitati de management al riscului inseamna identificarea riscurilor aferente unei companii si a gestionarii lor astfel incat capitalul poate fi plasat mult mai eficient, explica expertii in domeniu.
Printre tipurile de asigurari specializate pe sectorul petrolier se numara cele pentru asigurarea in caz de daune fizice, daune provocate tertilor, situatii de poluare, explozii sau incendii, cutremure, coliziuni pana la cele de tip "business interruption" (intreruperea afacerii) sau management defectuos.
Una dintre principalele probleme in statele din Est, inclusiv Romania, este cea a stabilirii valorii contabile a activului, care este de multe ori o valoare eronata, avertizeaza reprezentantii brokerului de asigurari AON.
Aon Corporation a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 9,8 mld. $. Printre clientii companiei se numara si grupul austriac OMV, viitorul proprietar al Petrom.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO