Companii

Polisano: Migratia fortei de munca din sanatate devine acuta

16.01.2008, 17:57 36

Operatorul de servicii medicale Polisano, detinut de familia Vonica, a finalizat anul 2007 cu venituri de circa 5 mil. euro, iar pentru 2008 s-a bugetat o crestere cu 30% a afacerii din Sibiu si o dublare a celei din Bucuresti.
"Anul 2007 a fost marcat de consolidarea pozitiei din Bucuresti prin deschiderea aici a doua noi clinici si in Sibiu a clinicii de fertilizare in vitro, proiecte in care s-au investit peste 1,5 milioane de euro", a spus Cristian Sas, directorul pentru Bucuresti al companiei.
Polisano opereaza in acest moment patru centre medicale, unul la Sibiu si trei in Bucuresti. De asemenea, la Sibiu mai functioneaza un centru de fertilizare in vitro si un spital de mare capacitate.
"Piata este in crestere, la fel si costul serviciilor medicale. Interesul companiilor pentru abonamentele de sanatate ca beneficiu acordat salariatilor a crescut substantial si ne asteptam in continuare la un avans sustinut pe acest segment de piata. In egala masura, programul national de evaluare a sanatatii are un impact pozitiv", a continuat reprezentantul Polisano.
Planul de investitii pentru acest an al Polisano are in vedere extinderea retelei de clinici din Bucuresti, dezvoltarea unei retele de centre de fertilizare in vitro prin deschiderea unei unitati in Bucuresti, dar si "in alte orase importante din tara".
Un alt proiect prevede extinderea spitalului din Sibiu si dezvoltarea unui centru de imagistica.
"Cautam activ oportunitati pentru dezvoltarea si operarea unui spital de mare capacitate in Bucuresti, avand in vedere experienta din Sibiu, si suntem deschisi la oportunitatile ce le ofera piata, dar inca nu putem oferi date exacte. Investitia intr-un astfel de spital poate trece usor de 10 milioane de euro, concretizarea fiind una de durata", a adaugat Cristian Sas.
Echipa companiei este formata din peste 600 de angajati si colaboratori, numarul acestora urmand sa creasca in conditiile extinderii.
"Ca toti ceilalti furnizori am remarcat cresterea fluctuatiei de personal si a costurilor acesteia, ceea ce va genera schimbari majore la nivelul costurilor serviciilor medicale in anii ce urmeaza, tintind o aliniere a preturilor la nivelul celor din UE. Migratia fortei de munca din sanatate a devenit acuta si necesita o abordare pragmatica unde jucatorii privati cu siguranta vor reactiona mai rapid decat sistemul de stat", a mai spus Sas.
Piata serviciilor medicale private devine din ce in ce mai concurentiala, in conditiile in care, incepand cu anul trecut, in actionaritaul jucatorilor au intrat fonduri de investitii care pun presiune pe dezvoltare si pe marje.
"Piata in 2007 a fost caracterizata de intrarea primelor fonduri de investitii, lucru ce se va simti in investitiile ce vor aparea in perioada urmatoare. Piata cunoaste transformari importante si cu siguranta fragmentarea excesiva a sistemului medical romanesc va suferi un proces de consolidare", a concis Sas.
Omul de afaceri Ilie Vonica mai detine si distribuitorul de medicamente Polisano, cu afaceri estimate la 180 de milioane de euro in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO