Companii

Policolor si-a majorat de patru ori profitul cu tranzactii imobiliare si vanzari mai mari

16.02.2006, 20:21 18

Producatorul de lacuri si vopsele Policolor Bucuresti a inregistrat in 2005 un profit net de peste 4 milioane de euro, de aproape 4 ori mai mare comparativ cu anul precedent, pe fondul cresterii cu circa 33% a vanzarilor companiei.

O contributie semnificativa la realizarea acestui profit a avut-o vanzarea de catre companie a unui teren in suprafata de 14 hectare aflat in sud-estul Bucurestiului, pe care compania a incasat circa 7,5 milioane de euro. Tranzactia s-a realizat in luna decembrie, urcand profitul Policolor pe trimestrul patru la 2,2 milioane de euro, dupa ce in primele noua luni ale anului compania obtinuse un profit net de 1,8 milioane de euro.

Cifra de afaceri a Policolor s-a ridicat anul trecut la 29,8 milioane de euro, fata de 22,3 milioane de euro in 2004. Cresterea cifrei de afaceri s-a datorat extinderii companiei pe pietele Uniunii Europene, dar si cererii tot mai ridicate din sectorul constructiilor si din sectorul industrial.

Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru a comenta aceste rezultate.

Policolor este in prezent unul dintre cei mai importanti producatori de lacuri si vopsele din Romania. Ponderea principala in portofoliul de produse al companiei o detin vopselele din sectorul decorativ, care reprezinta circa 60% din vanzarile companiei. Pe piata produselor decorative Policolor detine brandul Spor, lansat in 1999, care este cea mai cunoscuta marca a companiei.

In 2005, Policolor a lansat gama Deko Professional in vederea restructurarii ofertei pentru piata de constructii, vanzarile pe aceasta piata inregistrand in 2005 o crestere de circa 200% fata de anul precedent.

Policolor este prezent si pe piata lacurilor si vopselelor auto, fiind liderul industriei de vopsele auto din Romania. Gama de produse auto ready mix realizeaza, conform ultimelor date, circa 80% din vanzarile pe piata romaneasca de profil.

In prezent, piata vopselelor este evaluata la aproximativ 100.000 de tone anual, din care 40.000 de tone provin din importuri, conform estimarilor realizate de Asociatia Industriei Vopselelor din Romania (AIVR). Ritmul de crestere al pietei, de circa 10-15% pe an, se va mentine si in anii urmatori, potentialul mare de crestere a pietei fiind dat de consumul mediu de vopsele care in Romania este mult inferior celui de pe alte piete din Europa.

Piata romaneasca a vopselelor este dominata de trei mari producatori: Kober, afacere pornita de la zero de Aurel Kober, Dufa Romania, companie achizitionata anul trecut de fondul de investitii Advent, si Policolor. Afacerea cu lacuri si vopsele inregistreaza rate bune de profit, ceea ce a determinat in ultimii ani aparitia mai multor producatori locali, care acum detin impreuna peste 25% din vanzarile totale.

Planurile Policolor vizeaza insa si extinderea pe pietele din Uniunea Europeana, precum si intrarea pe piete noi, cum ar fi Libia, Thailanda sau Arabia Saudita. Policolor detine pachetul majoritar de actiuni Orgachim, cel mai mare producator de vopsele si rasini sintetice din Bulgaria, cifra de afaceri cumulata a celor doua companii ridicandu-se in 2005 la circa 65 de milioane de euro, conform estimarilor grupului.

Compania Policolor este controlata de trei fonduri de investitii, care detin impreuna peste 82% din actiuni. Cele trei fonduri sunt Romanian Investment Fund, cu o detinere de 39,4%, Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), cu o participatie de 33,3% si Romanian Reconstruction, cu circa 10% din actiuni. Un alt actionar semnificativ este Citibank Romania, care detine 7,3% din actiuni, probabil in numele unui fond de investitii.

Actiunile Policolor sunt listate la Bursa, unde s-au tranzactionat ieri in jurul pretului de 1,51 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 30,4 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO