Companii

Polarizarea e la „cote maxime“: Companiile mari mănâncă permanent din cota de piaţă a celor mici şi pătura medie a businessului dispare. „Veniturile companiilor mici au scăzut şi mai mult, în contextul cresterii veniturilor com­paniilor mari”

Polarizarea e la „cote maxime“: Companiile mari...

Autor: Cristina Roşca, Mediafax

29.08.2018, 19:10 386

Companiile mari (cu afaceri de peste 1 mil. eu­ro anual fiecare) au ajuns să controleze 86% din tot businessul românesc anul trecut, un nivel ma­­xim, după cum arată datele companiei de ana­liză şi risc Coface. Cota de piaţă a acestora a cres­cut constant (cu excepţia lui 2016) în ulti­mul deceniu, compa­niile mari câştigând în aceas­­tă perioadă 12 procente în defavoarea celor mici. 

Mai exact, companiile cu venituri sub pragul de 1 mil. euro anual au obţinut anul trecut afaceri consolidate de 194 mld. lei, cu 14% mai puţin decât în 2008, ultimul an de boom economic, conform calculelor Coface care au la bază datele de la Ministerul de Finanţe. În acest context, aceste firme – deşi superioare numeric – au ajuns să controleze doar 14% din veniturile mediului de afaceri, faţă de 26% în urmă cu un deceniu. 

Cele mai recente date ZF arată că circa 90% din companiile active în România rapor­tează afaceri de sub 1 mil. euro. 

„Veniturile companiilor mici au scăzut şi mai mult, în contextul cresterii veniturilor com­paniilor mari. Mai exact, veniturile totale ale firmelor cu o cifră de afaceri peste 1 milion de euro au crescut de la 640 mld. lei în 2008 la 1.158 mld. lei anul trecut“, arată analiza Coface. 

Analiştii companiei de analiză şi risc spun că polarizarea businessului prin concentrarea veniturilor în rândul firmelor mari reflectă di­mi­nuarea păturii de mijloc şi scăderea com­peti­tivităţii generale a mediului de afaceri ac­tiv în România. „Implicaţiile pentru dez­voltarea stabilă a ţării sunt nefavorabile, de­oare­ce pătura de mijloc are rolul de amor­tizare a şocurilor negative pe parcursul eta­pelor de recesiune din ciclul economic.“ 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO