Companii

Podravka isi face filiala la Bucuresti

11.04.2001, 00:00 34



Grupul croat Podravka, care produce Vegeta, apa minerala carbogazoasa si plata, bauturi energizante si mancare pentru copii, a anuntat ca urmeaza sa-si deschida filiale in Romania, Serbia si Ucraina.

In Romania, concurenta pentru Vegeta este reprezentata de produse tip Knorr (detinute de Unilever) si Biovegetal, dar produsele Prodravka au atuul ca sunt cunoscute dinainte de 1989, cand erau aduse in Romania de catre turistii iugoslavi si polonezi.

Compania a raportat o majorare cu 80% a profitului net inregistrat anul trecut.

Profitul net al grupului croat s-a ridicat la 80 de milioane de kuna, fata de 21 de milioane de kuna cu un an in urma, in timp ce vanzarile Podravka s-au majorat cu 0,62%, la 2,435 miliarde de kuna. Purtatorul de cuvant al companiei, Sasa Blazekovic, a declarat ca profitul ridicat s-a datorat absentei unor costuri majore de restructurare.

In aceeasi perioada, exporturile companiei s-au majorat cu 6%, iar pentru acest an Podravka intentioneaza sa obtina o crestere a exporturilor de 9%. "Ne-am indeplinit obiectivul de a ne extinde intr-un ritm mai alert in strainatate decat pe piata interna", a afirmat directorul executiv al Podravka, Darko Marinac.

In privinta intentiilor de extindere in regiune, compania nu a prezentat nici un plan concret de achizitii, dar a anuntat ca negociaza cu International Finance Corporation (IFC), divizia financiara a Bancii Mondiale, in vederea contractarii unui imprumut de circa 40 de milioane de dolari.

Jumatate din aceasta suma urmeaza sa fie utilizata pentru restructurarea companiei, iar cealalta jumatate va fi destinata dezvoltarii activitatii si posibilelor achizitii, a precizat purtatorul de cuvant al Podravka. (1 dolar - 8,46 kuna).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO