Companii

Plavix, investigat intr-un program major pentru aterotromboza

08.05.2003, 00:00 237

Medicamentul antiplachetar clopidogrel (Plavix) continua sa fie investigat pe scara larga intr-unul dintre cele mai mari programe de cercetare clinica pentru combaterea aterotrombozei, o cauza majora a bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare, informeaza un comunicat al companiei producatoare, Sanofi Sinthelabo.
Peste 35.000 de pacienti din intreaga lume au fost urmariti in studiile de referinta cu clopidogrel, ale caror rezultate au fost publicate in literatura de specialitate - cum ar fi: CAPRIE, CLASSICS, CURE (inclusiv PCI-CURE) si CREDO.
Studiile au permis comunitatii medicale internationale intelegerea mai buna a rolului tratamentului cu clopidogrel in reducerea aparitiei accidentelor cauzate de boala aterotrombotica (infarct miocardic si accident vascular cerebral).
Studiile cu clopidogrel aflate in curs de desfasurare au ca obiectiv o evaluare larga a rolului acestuia in reducerea accidentelor aterotrombotice, precum si investigarea beneficiilor pe care le-ar putea avea continuarea pe termen lung a tratamentului cu Plavix.
"Unele mecanisme cheie din cadrul anumitor boli au putut fi mai bine intelese datorita studiilor clinice pe scara larga in care a fost studiat un anumit medicament. Acest lucru este foarte clar in cazul clopidogrelului si al aterotrombozei", spune profesorul Michel Bertrand (cardiolog), de la Universitatea din Lille, citat in comunicatul Sanofi.
Programul de evaluare clinica a clopidogrelului include:
* Doua studii efectuate la pacienti cu infarct miocardic acut (COMMIT/CCS-2 si CLARITY);
* un studiu efectuat la pacienti cu atac ischemic tranzitor sau accident vascular cerebral ischemic (MATCH);
* un studiu efectuat la pacienti cu arteriopatie periferica (CAMPER);
* un studiu efectuat la pacienti cu fibrilatie atriala (ACTIVE);
* un studiu efectuat la pacienti cu risc inalt de aparitie a evenimentelor aterotrombotice (CHARISMA).
"In lume, se inregistreaza in fiecare an peste 32 de milioane de persoane cu accidente vasculare majore (infarcte miocardice si accidente vasculare cerebrale).

Reducere drastica a sperantei de viata
Aterotromboza, principala cauza ce sta la baza aparitiei majoritatii acestor accidente, este o boala cronica, cu evolutie imprevizibila, progresiva si generalizata, caracterizata prin formarea de trombi (cheaguri de sange) la nivelul placilor de aterom constituite in peretii vaselor de sange.
O persoana care a prezentat o afectiune determinata de aterotromboza, cum ar fi un infarct miocardic, un accident vascular cerebral, sau o angina instabila (preinfarct), prezinta un risc crescut de reaparitie a aceluiasi accident sau a unuia similar. Datele cumulate din intreaga lume indica faptul ca, la pacientii peste 60 de ani, aterotromboza poate reduce speranta de viata cu aproximativ 8 pana la 12 ani.

Carte de vizita
Comercializarea clopidogrelului (Plavix) a fost autorizata pentru prima data in SUA in noiembrie 1997 si in Europa in iulie 1998, pe baza studiului de referinta CAPRIE "Clopidogrel versus ASA in Patients at Risk of Ischemic Events" (Clopidogrel comparativ cu acidul acetilsalicilic la pacientii cu risc de aparitie a accidentelor ischemice). Pana in prezent, peste 20 de milioane de pacienti din intreaga lume au primit tratament cu clopidogrel.
Plavix este contraindicat la pacientii cu sangerari active, cum ar cele determinate de un ulcer peptic sau de o hemoragie intracraniana. Ca si in cazul altor medicamente antiplachetare, Plavix trebuie folosit cu precautie la pacientii care pot prezenta risc de sangerare abundenta, in urma unui traumatism, interventii chirurgicale sau in cazul administrarii concomitente de antiinflamatoare nonsteroidiene sau de anticoagulante orale.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO