Companii

Platforma de anunţuri OLX lansează o categorie de locuri de muncă destinată recrutării persoanelor cu dizabilităţi; doar 17% dintre românii cu dezabilităţi au un job

Platforma de anunţuri OLX lansează o categorie de...

Autor: Roxana Rosu

27.10.2020, 11:23 364

Platforma de anunţuri OLX lansează o categorie de locuri de muncă destinată recrutării persoanelor cu dizabilităţi, în condiţiile în care doar 17% dintre românii cu dezabilităţi sunt integraţi pe piaţa muncii.

Conform datelor OLX, angajatorii mari, mai ales din zona de retail şi BPO, sunt interesaţi de angajarea persoanelor cu dizabilităţi.

În România sunt înregistrate peste 852.500 de persoane cu dizabilităţi în 2020, în creştere cu 10%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), iar aproximativ 50% dintre aceştia au vârsta potrivită pentru a munci.

Raportat la populaţia totală, rezultă că aproximativ 4% dintre români au dizabilităţi. Din totalul persoanelor cu dizabilităţi, 97,9 % (circa 835.000 persoane) se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent (neinstituţionalizate) şi 2,05% (17.500 persoane) se află în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială.

La nivelul Uniunii Europene circa 100 de milioane de persoane au o dizabilitate, însă doar jumătate (50,8%) dintre ele ocupă un loc de muncă.

Pentru a încuraja recrutarea, postarea pe Olx va fi gratuită în această categorie, iar platforma va dezvolta o serie de resurse cu informaţii.

Credem că este foarte important ca angajatorii să se orienteze către acest segment deoarece este o categorie care poate oferi un potenţial neexploatat până acum. Recrutarea persoanelor cu dizabilităţi are un impact major asupra societăţii şi, implicit, asupra companiilor deschise să facă asta, cu efecte precum productivitate ridicată, rată mai mare de retenţie a angajaţilor, precum şi o mai mare diversitate la locul de muncă, astfel încât se utilizează o varietate mai mare de perspective şi soluţii”, declară Aida Ionescu, Head of Operations OLX.

Specialiştii OLX arată că majoritatea angajatorilor mari, mai ales din zona de retail şi BPO, sunt interesaţi de angajarea persoanelor cu dizabilităţi, însă în rândul angajatorilor mici şi mijlocii interesul este foarte scăzut.

Statisticile disponibile arată că doar 43.000 de persoane cu dizabilităţi au un loc de muncă în România, potrivit datelor ANDPDCA. Ţinând cont că din numărul total de persoane cu handicap înregistrate oficial la acea data (826.200 de români), aproape jumătate aveau vârstă de muncă (417.000), iar dintre acestea din urmă 167.000 de persoane erau înregistrate cu handicap de grad I şi II (fiind, astfel, în imposibilitate de a munci), rezultă că doar 17% dintre acestea erau intrate în piaţa muncii.

Cei mai mulţi dintre românii cu dizabilităţi care reuşesc să intre pe piaţa muncii lucrează în sistemul privat, cu normă întreagă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO