Companii

Planurile directorului de 30 de ani al SOCAR pentru România: să devină un hub energetic

Mai multe puteţi afla din numărul din această săptămână al revistei Business Magazin

Mai multe puteţi afla din numărul din această săptămână al revistei Business Magazin

Autor: Iuliana Roibu

12.05.2015, 00:04 961

Creşterea reţelei de staţii a SOCAR în România ocupă primele rânduri ale agendei lui Hamza Karmov, CEO în vârstă de 30 de ani al companiei. Planurile regionale legate de livrările de gaz ale azerilor ocupă însă restul agendei.

Bugetul de dezvoltare coordonat de Hamza Karimov pe piaţa locală a încetinit în 2015, după trei ani de creştere rapidă a reţelei SOCAR în România. Grupul azer a intrat pe piaţa românească a distribuţiei de carburanţi în 2011, prin achiziţia cu 2,5 milioane de euro a reţelei de 15 staţii a Romtranspetrol din Botoşani, deţinută de soţii Iulian şi Doina Berescu. 

Bugetul de investiţii din ultimii trei ani a totalizat peste 50 de milioane de euro şi a fost folosit pentru a deschide 32 de benzinării.  

SOCAR, reprezentanţa de la Bucureşti a companiei petroliere de stat din Azerbaidjan, a fost însă deschisă din 2007. Intenţiile companiei pe piaţa locală de la acea vreme se refereau la posibilitatea de a rafina ţiţei în rafinăriile româneşti, la o reţea proprie de benzinării, la livrarea unor cantităţi mari de petrol în România, dar mai ales la reprezentarea intereselor şi a pro­iectelor regionale ale com­paniei azere pe piaţa locală şi regională.

Hamza Karimov a devenit CEO al SOCAR în România încă de la intrarea companiei pe piaţă, la un an de când absolvise cursurile Academiei de Ştiinţe Economice. Karimov este năs­cut în Azerbaidjan, dar po­vesteşte că a studiat în România pentru că de la el de-acasă Bucureştiul este văzut ca un loc cu mult potenţial, unde „poţi creşte şi te poţi dezvolta pro­fesional“.

În anul de la absolvire şi până a preluat conducerea SOCAR (în paralel cu doctoratul început tot la ASE), Karimov a lucrat ca economist în cadrul Petrom şi admite că preluarea poziţiei de CEO presupune că a reuşit să parcurgă paşi importanţi în carieră într-o perioadă foarte scurtă de timp.

„Anul acesta ne propunem să investim peste 10 milioane de euro în deschiderea de noi benzinării. Inaugurarea altor staţii şi implicit valoarea investiţiilor sunt condiţionate şi de perioada de timp în care obţinem avize şi autorizaţii“, spune Hamza Karimov, care a terminat un 2014 alert, în care reţeaua a crescut cu 10 staţii şi în care compania a avut o cifră de afaceri de 222 de milioane de dolari şi un profit brut de 7 milioane de dolari.

Karimov a creionat modul cum compania pe care o conduce va avea un cuvânt de spus în proiectele prin care Azerbaidjanul vrea să lege Estul de Vest. „Iau lucrurile pas cu pas. Îmi doresc să cresc businessul SOCAR astfel încât să devenim un nume de referinţă pentru piaţa locală. Proiectul meu pentru următorii 10 ani este să construiesc o infrastructură pentru SOCAR în România astfel încât aceasta să devină o ţară care să funcţioneze ca un hub energetic pentru toate proiectele companiei din Europa de Est şi de Sud-Est“, menţionând că, în acelaşi timp, SOCAR are pregătite studii de fezabilitate „pentru diferite domenii de dezvoltare a infrastructurii energetice a României“. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO