Companii

Un pilon care poate susţine revenirea din criză. Sectorul construcţiilor din România îşi dublează afacerile în cinci ani. În 2019, a ajuns la 107 miliarde de lei, iar la finalul lui 2020 ar putea ajunge la 130 mld. lei

Un pilon care poate susţine revenirea din criză....

Autor: Alina-Elena Vasiliu

28.10.2020, 07:00 323

La un ritm de creştere de circa 20% pe care construcţiile l-au avut în primul semestru din 2020, potrivit INS, această industrie ar putea ajunge să valoreze aproape 130 de miliarde de lei la finalul lui 2020.

Companiile cu activitate în domeniul construcţiilor active în România au avut în 2019 o cifră de afaceri totală de peste 107 miliarde de lei, arată calculele ZF pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Faţă de anul precedent, avansul este de 27%, în vreme ce faţă de 2009, deci într-un deceniu, creşterea este de 14%.

Ţinând cont de ritmul de creştere de circa 20% pe care construcţiile l-au avut în primul semestru din 2020, potrivit INS, dacă acesta se menţine la nivelul între­gu­lui an, această industrie ar putea ajunge să valoreze aproape 130 de miliarde de lei la finalul lui 2020. Această valoare înseamnă că, în decurs de cinci ani, între 2016 şi 2020, sectorul construcţiilor aproape s-a dublat. Perspec­tivele sunt optimiste şi pentru perioada următoare.

„Sunt proiecte de infrastructură locală şi naţională care vor merge mai departe. În afara unor proiecte care au fost anulate, pentru că aceasta a fost dorinţa beneficiarului final, avem clienţi în domeniul construcţiilor care în continuare îşi doresc să atragă forţă de muncă, chiar şi din Asia“, spunea re­cent Corina Constantin, director general al companiei Multi Professional Solu­tions, specializată în recrutarea şi pla­sarea forţei de muncă din Asia.

Ca pondere în ceea ce priveşte cifra de afaceri, cel mai mult cântăresc fir­mele al căror cod CAEN indică acti­vi­tăţi de construcţie a clădirilor rezi­den­ţiale şi nerezidenţiale (47,8 mld. lei cu­mu­lat), urmate de cele de con­struc­ţie a dru­murilor şi autostrăzilor (13,6 mld. lei). Ele au şi cei mai mulţi angajaţi din total.

La polul opus, cele mai mici pon­deri în totalul afacerilor le au firmele care prestează lucrări de ipsoserie (133,9 mil. lei) şi cele de foraj şi sondaj pentru construcţii (185,9 mil. lei).

Cel mai important resort care a stat la baza ascensiunii rapide a con­struc­ţiilor în ultimii cinci ani a fost ordonanţa OUG 114/2018, o măsură luată de guvern pentru a stopa plecările masive de angajaţi din construcţii peste graniţe. Documentul prevede scutirea de la plata contribuţiilor sociale ale angajato­rului pentru perioada 1 ianua­rie 2019 - 31 decembrie 2028, reducerea con­tribu­ţiilor sociale ale salariaţilor cu 3,75% şi un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii.

Construcţiile au fost unul dintre pu­ţi­nele sectoare care au continuat să aibă ac­tivitate chiar şi în timpul crizei sani­ta­re, când alte industrii au fost puse la pă­mânt de blocajul pe care l-au adus mă­su­rile de prevenire a răspândirii co­ro­na­virusului. Construcţiile au trecut ast­fel printr-o perioadă neaşteptat de fa­vo­rabilă de la începutul anului până acum, ceea ce a impulsionat şi dezvol­ta­rea acestei pieţe, fapt demonstrat atât de datele statistice, cât şi de mărturiile ju­cătorilor de profil. Vremea deosebit de bună a permis lucrărilor de construc­ţii să se desfăşoare bine, iar dacă nu va ve­ni o iarnă timpurie, semestrul al doi­lea ar trebui să continue acest trend.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO