Companii

Pierderi Electroputere la jumatatea anului: se repeta scenariul?

07.08.2001, 00:00 18



Producatorul de locomotive Electroputere Craiova a inregistrat in prima jumatate a acestui an pierderi de patru ori mai mari decat in aceiasi perioada a anului trecut, cand s-au cifrat la 8,14 miliarde de lei.

Electroputere a incheiat, insa, 2000 cu un profit net de 82,16 miliarde iar analistii afirma pietei de capital afirma ca nu este exclus ca si anul acesta sa se repete scenariul. Managementul societatii afirma ca pierderile la jumatatea anului se datoreaza specificului obiectului de activitate al companiei.

"Electroputere vinde produse cu ciclu mare de fabricatie iar cifra de afaceri si, implicit, profitul, evolueaza in consecinta. In iulie, de exemplu, am vandut in valoare de 120 de miliarde de lei", a declarat pentru Ziarul Financiar Petre Sabaila, director general al Electroputere.

Cifra de afaceri inregistrata de producatorul de locomotive pe primul semestru a fost de 495,78 miliarde de lei in scadere de la 519,45 miliarde de lei, cat s-a cifrat in aceiasi perioada a anului trecut.

Veniturile din activitatea de baza au crescut totusi, datorita vanzarilor de pe stoc, de la 573,1 miliarde de lei (29 milioane de dolari) la 663,53 miliarde (24,5 milioane dolari) de lei. Scaderea veniturilor din exploatare exprimate in dolari este de 13,8%.

"Evolutia veniturilor din exploatare depinde inca destul de mult de CFR si Conel, care detin 80% din vanzarile noastre pe piata interna. In functie de cum au sau nu au bani pentru comenzi aceste doua societati evolueaza si vanzarile Electroputere", a precizat Petre Sabaila.

Dupa spusele managerului Electroputere, exporturile detin 45-50% din cifra de afaceri a companiei.

Profitul din exploatare de 10,19 miliarde de lei al companiei a fost transformat in pierdere de evolutia activitatii exceptionale. Cheltuielile exceptionale ale Electroputere (penalitati, amenzi, etc.) au depasit veniturile de acelasi tip in primul semestru cu 35,34 miliarde de lei.

In consecinta, veniturile totale ale Electroputere pe primul semestru al acestui an s-au cifrat la 674,21 miliarde de lei (25 milioane dolari), in scadere in termeni reali cu 16% fata de aceiasi perioada a anului trecut. Cheltuielile totale au scazut si ele in termeni reali dar intr-un ritm mai lent.

Electroputere Craiova a obtinut anul trecut un profit net de 91 de miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 972,34 de miliarde de lei.

Compania are un capital social de 122,97 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Actionarul majoritar la companiei este Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), care detine un pachet de 62,46% din actiuni.

Pretul titlurilor Electroputere, listate la Bursa de Valori, se tranzactioneaza in prezent la un pret dublu fata de inceputul acestui an datorita procesului de privatizare, al companiei, care se afla in prezent in plina desfasurare.

Ultima cotatie a actiunilor Electroputere a fost de 900 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO