Companii

Piaţa medicamentelor creşte din nou. Cegedim: Vânzările de medicamente au ajuns la aproape 13 miliarde de lei în 2016, plus 10%

Piaţa medicamentelor creşte din nou. Cegedim:...

Autor: Georgiana Mihalache

06.03.2017, 00:07 1023

Vânzările de medicamente au crescut cu 20% în trimestrul patru din 2016 comparativ cu perioada similară a anului precedent, astfel că valoa­rea totală a pieţei de me­di­camente a crescut şi la nivelul întregului an şi a ajuns la 12,9 mld. lei, arată datele furnizate de Cegedim.

Datele privind creşterea vânzărilor vin într-o perioadă în care piaţa farma locală trece printr-o criză în contextul în care marii producători internaţionali de medicamente, care fac afaceri de sute de milioane de euro în România retrag mii de medicamente şi vaccinuri de pe piaţă pentru că nu le convine preţul. Mai mult, exportul paralel influen­ţează la rândul său disponibilitatea unor medicamente pe plan local.

„Pacienţii, pe lângă faptul că plătesc integral medicamentele fără reţetă şi în medie 19% din preţul medicamentelor cu reţetă, se confruntă cu faptul că produsele exportabile se găsesc greu sau deloc şi cu pericolul ca două treimi din produsele al căror patent a expirat să nu mai fie comercializate în România din cauza combinării taxei claw-back cu noi reduceri de preţuri“, a declarat Petru Crăciun, directorul general al Cegedim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO