Companii

Piata leasingului a depasit pragul de un miliard de euro in 2003

19.02.2004, 00:00 21



In anul 2003, piata de leasing din Romania, masurata ca nivel al bunurilor finantate in leasing, a ajuns la 1,124 miliarde de euro, cu 25% mai mult fata de cele aproape 900 milioane de euro in 2002.



"Cresterea este semnificativa si este un semn ca ne aflam pe drumul cel bun", a declarat Cornel Coca Constantinescu, presedintele ale Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).



Din cele aproximativ 100 de societati de leasing active pe piata, 35 sunt membre ASLR, iar cota acestora a depasit anul trecut 67% din valoarea totala a pietei.



Din punct de vedere al valorii bunurilor finantate, topul primelor trei societati de leasing a ramas neschimbat. Liderul pietei este Porsche Leasing Romania, fiind urmata de Afin Romania si BCR Leasing. Oficialul ASLR a mentionat ca cele mai mari companii membre ale ASLR concentreaza aproximativ 85% din piata de leasing la nivelul asociatiei si circa 51% din totalul pietei romanesti.



Pe langa resursele atrase de la banci, actionari si fonduri de investitii, societatile de leasing apeleaza tot mai mult la emisiunea de obligatiuni. Dupa ce anul trecut au fost realizate doua emisiuni de catre International Leasing si TBI Leasing, BCR Leasing urmeaza sa obtina de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare avizul pentru lansarea unei emisiuni in valoare de 75 miliarde de lei.



In prima parte a acestui an mai sunt programate trei emisiuni, dintre care una va fi realizata de Romexterra Leasing, in valoare de 1,7 milioane de dolari.



Valoarea contractelor de leasing incheiate de societatile membre ASLR a atins un nivel de 1,427 miliarde de euro, putin sub tinta estimata la inceputul anului 2003, de 1,5 miliarde de euro. Valoarea contractelor este mai mare decat a bunurilor finantate prin aceste contracte, din cauza dobanzilor si comisioanelor.



"Din pacate, nu am atins nivelul propus la inceputul anului. Din fericire insa, am trecut de pragul de un miliard de euro", a mai spus Constantinescu.



Pentru anul viitor, specialistii estimeaza ca totalul contractelor va ajunge la aproximativ 1,8 miliarde de euro, in timp ce potentialul pietei se situeaza intre 4 si 5 miliarde de euro.



Cel mai important segment al pietei de leasing continua sa il reprezinte cel al autovehiculelor, care s-a ridicat, pe ansamblul anului trecut, la aproximativ 87%. Autoturismele raman cel mai important segment al acestei categorii cu un procent de 56% din totalul pietei de leasing.



"Nu este o cifra alarmanta. In Uniunea Europeana, autoturismele reprezinta cam 45% din piata de leasing. Iar contractele sunt incheiate, in cea mai mare parte, cu persoane juridice, care realizeaza investitii", a explicat presedintele ASLR.



Leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala directie de derulare a contractelor, cu un procent de peste 90% din numarul contractelor si peste 80% din valoarea bunurilor finantate prin leasing. Contractul de leasing financiar presupune transferul bunului la sfarsitul perioadei de plata a ratelor, contra unei valori reziduale, pe cand cel operational presupune " intoarcerea " bunului la proprietar- deci o forma de inchiriere.



Reprezentantii ASLR considera ca un impediment in dezvoltarea leasingului operational este reprezentat de confuziile la nivel legislativ. Masuri au fost deja luate, in sensul ca ASLR a prezentat Ministerului Finantelor Publice un proiect de modificare a OG 51/1997 ("Legea leasingului").



"Leasingul operational functioneaza foarte bine pe plan international. Trebuie sa functioneze si in Romania", a afirmat Constantinescu. Leasingul operational



Printre propunerile ASLR se numara in primul rand definirea mai clara a leasingului operational, precum si introducerea si explicarea unor tipuri de contracte ca "lease back" sau "buy back", des utilizati pe pietele straine. Contractul de buy back, folosit pentru echipamente, este folosit de cumparatorul care nu vrea sa-si imobilizeze banii intr-o investitie.



Un alt pas inainte l-a reprezentat realizarea in 2003 de catre ASLR a unei baze de date a clientilor rau-platnici, cu scopul de a evita unele situatii nefavorabile rezultate din nerespectarea obligatiilor contractuale de catre clientii societatilor de leasing. In aceasta baza exista deja circa 300 de inregistrari ale unor persoane fizice sau juridice care au intarziat cu plata. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO