Companii

Piata farma in 2010: se retraseaza linia de start pentru industrie, dar castigatorii vor fi companiile mari cu resurse financiare

Piata farma in 2010: se retraseaza linia de start pentru industrie, dar castigatorii vor fi companiile mari cu resurse financiare

Vanzarile de medicamente ajung la 2 miliarde de euro

03.12.2009, 00:00 99

In ceea ce priveste dinamica, piata farmaceutica va urma in 2010cel mai probabil trendul acestui an, adica va avea o usoaracrestere de pana in 10% in lei, o scadere de o cifra a valorii ineuro si a numarului de unitati, urmand sa revina la cresteri atatin lei, cat si in euro incepand cu 2011, potrivit companiilor.

"Pare imposibil ca piata farmaceutica sa mai creasca in euro,dar va fi o mare realizare daca va mai creste in lei. Principaliifactori care vor influenta piata in 2010 sunt pe de o parte lipsagenerala a fondurilor, iar pe de alta parte, arieratele dinsistemul de sanatate agravate de prelungirea termenelor de platapentru medicamente. Acestea vor afecta profund dinamica pietei inanul urmator", a spus Dan Ivan, country head al Sanofi-Aventis sipresedinte al consiliului de administratie al Zentiva.

Sanofi-Aventiseste incepand cu acest an cel mai mare jucator din piatafarmaceutica locala, dupa integrarea producatorului Zentiva.

In primele noua luni ale acestui an vanzarile de medicamente aucrescut cu 12,8% in lei, dar au scazut cu 3% in euro si cu 10,5% casi numar de unitati, potrivit datelor de analiza si studii de piataCegedim Romania. Aceasta tendinta s-ar putea pastra pana lasfarsitul anului. Cegedim estimeaza ca piata farmaceutica va scadeacu 5-10% anul viitor.

Unul dintre managerii optimisti este Dan Zamonea, directorulgenereral al Roche Romania, care vede o crestere "modesta" anulviitor. "Avand in vedere recentele propuneri de modificarilegislative din industria farmaceutica, estimam ca valoarea totalaa pietei va creste in anul 2010, dar intr-un ritm mai modest,tinand cont si de constrangerile financiare la nivelul bugetuluipentru anul viitor", a spus Zamonea.

Ministerul Sanatatii a implementat un sistem numit clawback princare companiile farmaceutice intorc la bugetul sanatatii intre 5 si11% din vanzarile pe care le au pe medicamentele gratuite sicompensate. De asemenea, autoritatile au marit termele la carefarmaciile primesc banii pentru medicamente gratuite sicompensate.

Chiar daca parerile sunt impartite in ceea ce priveste dinamicapietei, toti jucatorii sunt de acord ca 2010 va fi un andificil.

Consolidare in distributia de medicamente

"Ma astept ca problemele de finantare a sistemului aparute in2009 sa aiba impact si in 2010, ceea ce va pune operatorii dinindustrie in pozitia de a-si utiliza la maximum resursele pentruacoperirea nevoilor de capital circulant si va afecta evidentbugetele de investitii", este de parere Dragos Dinu, partener incadrul firmei de consultanta Link Resource. El adauga faptul capiata va suferi o usoara reasezare la nivel de retail sidistributie din cauza diferentelor de resurse intre jucatori, cu unavantaj "evident" pentru jucatorii mari si cei verticalintegrati.

"Un trend de consolidare a pietei de retail si distributie,generat in principal de evolutiile din retail, va fi in mod certsesizabil, mai ales in conditiile in care de la inceputul lui 2010intra in vigoare si noile reglementari din legea farmaciei. Lanivelul producatorilor nu ne asteptam la modificari spectaculoase,cu exceptia posibilelor proiecte M&A (fuziuni si achizitii)care vor continua trendul de consolidare a pietei si la acestnivel. Din cauza subfinantarii si nivelului preturilor nu cred cane putem astepta la cresteri semnificative, ci mai degraba la orelativa stagnare", mai spune Dinu. Reducerile de personal voratinge distributia de medicamente, in timp ce producatorii ar puteasa opreasca temporar productia, iar importatorii sa creascapreturile la OTC-uri.

"Din cauza situatiei economice este posibil ca uniidistribuitori sa se confrunte cu probleme si sa fie nevoiti saadopte masuri precum reduceri de personal, inchideri de depoziteetc., gravitatea lor depinzand degravitatea situatiei macro, dar si de situatia din piata farma", aspus Robert Popescu, CEO al A&D Pharma.

Companii precum Zentiva au oprit temporar inca din acest anproductia, iar tactica ar putea fi adoptata si de altii in2010.

An gri si an de regandire a strategiilor

"Noi produse vor fi lansate pentru a compensa alte pierderi, darsi opriri de productie pentru portofolii care aduc pierderi saucresterea pretului la OTC-uri (produse fara prescriptie - n.red.)", a spus Stephen Stead, CEO al LaborMed. Si farmaciile voravea de suferit, dupa ce producatorii si distribuitorii si-aumodificat semnificativ politica comerciala in ultimii ani, iardiscountul pe care acestia il acorda este semnificativ mai mic fatade anii trecuti. Robert Popescu de la A&D Pharma spune caextinderea termenelor de plata si a introducerii sistemului declawback vor afecta "negativ" in primul rand veniturilefarmaciilor.

Dupa rate de crestere de doua cifre in ultimii ani, industria demedicamente s-a resimtit in 2009, dar cu toate acestea se numaraprintre sectoarele defensive la criza economica.

"Anul urmator va fi un an gri in mod cert si va fi un an in carecompaniile vor incepe sa-si reseteze strategiile de crestere dupace in 2007 - 2008 distribuitorii si farmaciile au avut doi anidificili in mare parte din cauza reglementarilor defavorabile lor,iar in 2009 producatorii a trebuit sa gestioneze presiunea acestorreglementari. In 2010 se retraseaza intr-un fel linia de startpentru industrie si va fi foarte interesant pentru toti cei caresuntem aproape de aceasta sa-i monitorizam evolutiile", afirmaDragos Dinu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO