Companii

Piata farma a crescut aproape dublu fata de estimari

Piata farma a crescut aproape dublu fata de estimari

Click pentru imaginea intreaga

17.05.2007, 18:52 16

Piata farmaceutica locala a crescut cu 25,3% in primele trei luni ale acestui an, cu 10% mai mult fata de estimarile initiale, si cu un ritm de trei ori mai mare decat in primul trimestru din 2006, pana la valoarea de 1,56 mld. lei (462,7 mil. euro).
Vanzarile prin intermediul farmaciilor au consemnat un avans de 30,4%, iar cele prin intermediul spitalelor cu numai 6,8%, potrivit ultimului raport al companiei de cercetare a pietei Cegedim.
Pe segmentul vanzarilor catre farmacii, vanzarile medicamentelor cu prescriptie au crescut cel mai puternic, plus 30,5%, in timp ce vanzarile de medicamente care se elibereaza fara prescriptie s-au majorat cu 29,7%.
"Performanta din primul trimestru infirma prognoza rezervata de la sfarsitul anului 2006, anul 2007 putand inregistra o crestere a pietei totale superioara de 20%. Principalele obstacole potentiale raman functionalitatea si finantarea sistemului de sanatate, a caror evolutie in urmatoarele trimestre ramane de confirmat. Oricum, avand in vedere ca se apropie un nou an electoral, este de presupus ca nu vor interveni blocaje majore, care sa inverseze tendintele actuale", se arata in raportul Cegedim.
Cele mai mari segmente in cadrul pietei farma se mentin cele ale medicamentelor destinate tratarii afectiunilor sistemului cardiovascular, antibioticele si cele pentru tub digestiv si metabolism. Dintre acestea, cea mai mare crestere au avut-o sistemul cardiovascular, plus de 39,2%.
"Potentialul cresterii este inca substantial mai mare decat in alte tari europene datorita resurselor care se asteapta sa fie alocate, de pana la 6% din PIB pana in 2010, a populatiei care trebuie sa fie acoperita cu medicatie si a nivelului de educatie in continua crestere", a mai spus Damian.
Liderul pietei farmaceutice ramane compania GlaxoSmithKline, cu o cota de piata de 8% (in perioada aprilie 2006-martie 2007), urmata de Hoffmann La Roche, Sanofi-Aventis, Novartis, Pfizer si Servier. Dintre producatori, pe primul loc a trecut Ranbaxy (care include si vanzarile Terapia), urmat de Zentiva si Antibiotice.
Schimbari notabile s-au produs insa in cea de-a doua jumatate a clasamentului, unde pe locul 13 a intrat Bayer Healthcare (care include si Bayer Schering Pharma), si din care a iesit Johnson&Johnson. Actavis (care include si vanzarile Sindan Pharma), a urcat un loc pana pe 12.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO