Companii

Piata externa favorabila si integrarea Alprom urca cu 45% afacerile Alro

17.08.2004, 00:00 33

Cresterea pretului aluminiului pe pietele internationale si inceperea procesului de integrare a Alprom Slatina au influentat semnificativ rezultatele financiare ale producatorului roman de aluminiu Alro Slatina in primul semestru al acestui an.
Compania a raportat o cifra de afaceri de 208 milioane dolari pe primele sase luni, in crestere cu 45% fata de aceiasi perioada a anului anterior, si un profit net de 30 de milioane de dolari, mai mare cu circa 33%.
Cresterea performantelor companiei are loc pe fondul unei perioade foarte bune pentru piata internationala a aluminiului, cotatia metalului la bursa londoneza crescand de la circa 1.500 $/tona anul trecut la peste 1.800 dolari/tona, in prima jumatate a acestui an.
De asemenea, actionarul majoritar al Alro si Alprom, casa de comert americana Marco International, a inceput procesul de integrare a activitatilor celor doua companii.
"In prezent, Alprom nu mai efectueaza decat operatiuni de prelucrare a aluminiului de la Alro. Majoritatea operatiunilor de vanzare ale produselor Alro - Alprom au inceput sa aiba loc numai prin intermediul Alro", spune Peter Braun, country manager al Marco International pentru Romania si vicepresedinte al Alro.
Pana anul acesta, Alprom prelucra aluminiul de la Alro, insa vindea produsele rezultate in nume propriu.
Cresterea din rezultatele Alro corespunde astfel unei scaderi drastice in cifra de afaceri si profitul Alprom. Compania a incheiat primul semestru cu o pierdere de 111,9 miliarde lei (2,8 milioane euro), comparativ cu un profit de 25,7 miliarde lei la finele lunii iunie 2003, iar cifra de afaceri a scazut de la 1.318,4 miliarde lei la 276,6 miliarde lei.
Datorita conditiilor favorabile de pe piata, Alro va majora anul acest capacitatea de productie productiei cu aproximativ 5000 de tone, pina la 210.000 tone, dupa o alta majorare, din 2003, cu 7.000 de tone.
Alro exporta majoritatea productiei (bare de aluminiu, placi, sleburi, sarma, aliaje), Italia, Grecia si Ungaria fiind principalele piete externe de desfacere.
Alro este listata la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 36.400 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 421 milioane dolari.
Marco International detine circa 75% din actiunile Alro, cel mai mare actionar minoritar fiind AVAS (Agentia de Valorificare a Activelor Statului), cu o participatie de 18%.
Anul acesta, Alro va fuziona prin absorbtie cu Alprom.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO