Companii

Piata de vin nu-si revine. Jucatorii au sanse mai mari la export

11.04.2010, 23:05 124

Cramele Recas, unul dintre principalii producatori autohtoni devin, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 13 mil. euro, inusoara crestere fata de 2008.

Compania are in plan derularea in acest an a unui program deinvestitii de circa 4 mil. euro, in vederea modernizarii utilajelordin viticultura si pentru reconversia unei suprafete de peste 100de hectare de vie.

"Un factor important in evolutia pietei de vin il reprezintanivelul de venit al consumatorului. In prezent, datorita scaderiinivelului de venit al unor categorii din populatie, se poate ajungela migrarea consumatorului catre alte tipuri de bauturi perceputeca fiind mai ieftine. Credem ca in acest an piata vinului dinRomania nu va inregistra cresteri. Sunt sanse ca in 2010 sa crestemvanzarile pe unele piete externe precum SUA, Anglia, Rusia sautarile scandinave", a declarat Liviu Miron, director economic laCramele Recas.

Potrivit reprezentantilor companiei Cramele Recas, reducereadrastica a numarului de puncte de vanzare a vinului din cauzaconcurentei acerbe cu jucatori mari de tip cash&cary sausupermarketuri, cat si nivelul ridicat al chiriilor in zonele maidens populate, au influentat in mare masura evolutia pietei de vindin Romania.

"In momentul de fata se constata o polarizare a consumului catrecele doua extreme, gama de vinuri scumpe si sortimentele ieftine devinuri, insa cu o consistenta mai mare spre palierele inferioareale pietii. In mod surpinzator la acest aspect contribuie si mariijucatori din comertul modern care promoveaza agresiv astfel deproduse", a spus Liviu Miron.

In 2008, producatorul timisorean de vinuri a derulat un procesde restructurare a portofoliului de produse in vedereauniformizarii vanzarilor la nivelul HoReCa (hoteluri, restaurante,catering), astfel ca pe segmentul premium portofoliul a fost redusde la 17 produse la 6.

Cramele Recas exploateaza peste 700 de hectare cu o productiemedie de peste 10 tone la hectar, din care rezulta aproximativ 5milioane de litri de vin, echivalentul a peste 7 milioane de sticlede vin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO