Companii

Piaţa de distribuţie locală în retail şi horeca a urcat la un nivel record în 2020 şi va atinge un nou maxim în 2021, estimat la 18 mld.lei. O treime din cifra de afaceri totală provine din Bucureşti

Piaţa de distribuţie locală în retail şi horeca a...

Autor: Roxana Rosu

17.09.2021, 11:35 174

Cifra de afaceri a distribuitorilor din Retail şi HORECA a atins un nivel record în 2020, de 16,6 miliarde de lei, şi va urca probabil la un nou maxim în acest an, estimat la 18 miliarde lei, potrivit unei analize Keysfin.

Anul trecut, afacerile din acest domeniu s-au majorat cu 1,8% faţă de 2019 şi cu 35% faţă de anul 2015.

„În ciuda scăderii cu peste o treime a cifrei de afaceri din sectorul Hoteluri & Restaurante, în anul 2020, distribuitorii în Retail şi HORECA au reuşit să înregistreze niveluri record atât în privinţa veniturilor, cât şi a profitabilităţii. Evoluţia a fost susţinută de investiţiile din perioada pre-pandemică, de capacitatea de reorganizare şi de identificare de noi oportunităţi şi, nu în ultimul rând, de accesarea măsurilor de sprijin propuse de autorităţi. Pentru anul 2021, estimăm o creştere a pieţei cu aproximativ 10%, la peste 18 miliarde de lei, în baza ridicării restricţiilor şi a reluării graduale a activităţii economice, mai ales în sectoarele puternic afectate de pandemie“ a declarat Tudor Malearov, Business Development Manager KeysFin.

 Analiza a cuprins datele a 130 de companii,  cea mai mare pondere din cifra de afaceri fiind generată de firme medii (57% din total).

În ceea ce priveşte distribuţia geografică, Bucureştiul a generat cea mai mare cifră de afaceri, de aproape 5,2 miliarde de lei (31,1% din total), urmată de companiile din Prahova (12,1% din total), Cluj (6,8% din total), Bacău (6,6% din total) şi Harghita (5,3% din total). Împreună, primele 5 judeţe au generat 62% din cifra de afaceri a distribuitorilor locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO