Companii

Piata auto: producatorii romani au fost salvati de prima de casare. Importatorii inca zburda

Piata auto: producatorii romani au fost salvati de prima de casare. Importatorii inca zburda

Click pentru imaginea marita

18.09.2006, 19:54 18

Prima de casare a adus o crestere de 56% a vanzarilor de autoturisme in luna august fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, acesta fiind cel mai ridicat nivel din acest an.
Derularea pentru a doua oara in acest an a programului primei de casare a adus o crestere puternica a vanzarilor de masini romanesti (48% in iulie si 86% in august fata de lunile similare ale anului trecut), potrivit datelor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Cu aproape 80.000 de autoturisme vandute in primele opt luni ale anului, producatorii locali au reusit pentru prima data in acest an sa depaseasca vanzarile din 2005 (78.000 de unitati), dupa ce aproape fiecare din primele sase luni ale anului se incheiasera cu rezultate mai slabe.
Importurile au continuat trendul de crestere din ultimii cinci ani, reusind luna de luna sa realizeze plusuri fata de perioadele similare ale anului trecut.
Astfel, in primele opt luni ale anului au fost vandute 84.000 de autoturisme de import, cu peste 33% mai multe decat in perioada similara a anului 2005.
In aceste conditii, vanzarile de masini de import s-au luptat de la egal la egal cu cele ale masinilor romanesti, dupa ce in urma cu doi-trei ani reprezentau mai putin de jumatate. Importurile au depasit vanzarile de masini romanesti in lunile ianuarie, martie, aprilie si august, astfel ca dupa primele opt luni ale anului ajunsese sa se vanda mai multe masini de import decat masini romanesti.
Chiar daca marcile nationale au pierdut cota de piata in favoarea importurilor, Dacia ramane cea mai bine vanduta marca de autoturism, cu 63.731 unitati livrate in primele opt luni ale anului (un plus de 2,5% fata de anul precedent).
Dacia a lansat saptamana trecuta prima varianta restilizata a modelului Logan, cu modificari de design si echipare, si a completat gama de motorizari cu cel mai puternic propulsor de pana in prezent, de 105 cai-putere, al carei pret ajunge pana la 10.000 de euro. Automobile Dacia a anuntat lansarea motorului de 1,6 litri si 16 supape inca de anul trecut, luna aceasta urmand sa fie prezentat la Salonul Auto de la Paris si modelul Logan in varianta de caroserie break.
In plus, planurile Dacia iau in calcul de anul viitor lansarea versiunii Logan furgoneta, care va inlocui actualul model Dacia Pick-up. Datele producatorului local arata ca Logan a fost vandut in peste 300.000 de exemplare de la lansarea sa in luna septembrie a anului 2004. A doua marca din punctul de vedere al vanzarilor de autoturisme din Romania a fost in primele opt luni ale anului Daewoo, cu aproape 16.000 de unitati livrate.
Intre marcile de import, cea mai bine vanduta marca a fost Renault, cu 13.900 de unitati livrate. Skoda si Volkswagen au ocupat locurile urmatoare, cu 12.800 unitati si, respectiv, 9.400 unitati. Daca Skoda si Volkswagen au inregistrat cresteri ale vanzarilor de cel putin 33%, marca franceza se afla intr-un usor regres fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Intre cele mai bine vandute zece marci de autoturisme figureaza, potrivit datelor APIA, si Peugeot, Opel, Ford, Hyundai si Chevrolet. Vanzarile totale de autoturisme noi pe piata locala (autohtone si de import) au ajuns la sfarsitul lunii august la 164.000 de unitati, in crestere cu peste 16% fata de anul trecut.
Vanzarile de automobile, care includ pe langa autoturisme si vehicule comerciale si autobuze, au ajuns in aceeasi perioada la 188.000 de unitati, ceea ce inseamna o crestere de peste 12%.
Valoarea este superioara estimarilor jucatorilor din piata auto, care anticipau pentru intregul an un ritm de crestere de 5%-10%, fata de aproximativ 256.000 de unitati vandute anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO