Companii

Philip Morris: Contrabanda a ajuns la 25% din piata de tigarete

15.10.2009, 23:17 55

Roman Yazbeck, 41 de ani, general manager al Philip Morrispentru Romania si Bulgaria din ianuarie 2009, spune ca Guvernul artrebui sa priveasca industria de tutun ca un business pe caretrebuie sa-l administreze cu grija, avand in vedere ca aduce anualtaxe la buget in valoare de 2,1 miliarde de euro, iar crestereaaccizelor ar trebui sa fie realizata pe baza unui plan stabilitimpreuna cu jucatorii importanti din industrie.

"Noi intelegem ca rolul Guvernului este de reglementare sicontrol al taxelor. Ceea ce ne ingrijoreaza este rapiditatea cucare cresc aceste taxe. Daca in ianuarie acciza era de 51 de euro/1.000 de tigarete, in aprilie a crescut la 57 de euro/1.000 detigari, pentru ca in septembrie sa ajunga la 64 de euro/1.000 detigari. Pentru anul viitor deja este prevazuta o noua crestere la74 de euro/ 1.000 de tigari. Deci intr-un an vorbim de o cresterecu 69% a accizei. Cresterea accizei ar fi justificata in momentulin care contrabanda este sub control", spune Yazbeck.

El sustine ca majorarea accizei la tigari in septembrie aincurajat contrabanda. "Daca in luna august vorbeam de ocontrabanda de 22,5% din piata locala de tigarete, in septembrieaceasta a crescut la 25%. Asta inseamna

300-400 mil. euro pierderi din taxe neplatite la bugetul destat."

Anul trecut, Philip Morris a realizat o cifra de afaceri de 4,2mld. lei (980 mil. euro), cu 26% mai mult fata de anul anterior siun profit brut de 115 mil. lei (27 mil. euro). Cele mai vandutebranduri din portofoliul companiei sunt Marlboro, cu o cota depiata de 14%, si L&M (9%). Philip Morris Romania exporta maimult de jumatate din productia realizata in fabrica de la Otopenicatre tari din UE.

Cei mai mari jucatori de pe piata tigaretelor estimata la 2,5mld. euro sunt BAT, Philip Morris si JTI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO