Companii

Petros a inceput sa lucreze in Azerbaidjan

19.07.2001, 00:00 62


Compania de servicii petriliere Petros Ploiesti, al carui actionar majoritar este grupul Rompetrol Group BV al omului de afaceri Dinu Patriciu, a inceput sa lucreze in Azerbaidjan.

Infiintarea sucursalei a fost decisa de amploarea operatiunilor pe care Rompetrol le desfasoara in aceasta tara si in regiune (Libia, Azerbaidjan, Turkmenistan).

Grupului lui Patriciu are, de asemenea, exploatari petroliere in zona Marii Caspice.

In afara de asistenta oferita grupului din care face parte, Petros va asista si o serie de operatii de cimentare si pompare a sondelor unor companii din Azerbaidjan si Georgia.

Petros a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 200 miliarde lei, iar pentru anul 2001 este prevazuta realizarea unei cifre de afaceri egala cu cea din anul precedent.

Dupa primele noua luni ale anului trecut societatea inregistra pierderi de 84,3 milioane de lei, iar la sfarsitul anului se estimeaza reducerea lor aproape de zero.

Grupul petrolier condus de Dinu Patriciu a devenit actionat majoritar la Petros la inceputul anului trecut, cand firma Waverton Investments BV din Olanda, care este actionar Rompetrol, a achizitionat, prin oferta publica derulata prin Bursa de Valori Bucuresti, pachetul de 70,4 % din actiunile Petros Ploiesti.

Restul actiunilor sunt detinute de actionari rezultati in urma procesului de privatizare in masa - 29,5%.

Petros Ploiesti va participa, de asemenea, cu un aport in natura in valoare de 21,8 miliarde de lei la constituirea unei societati comerciale care a asigura transportul, rutier, feroviar si naval pentru intregul grup Rompetrol.

Aportul Petros va consta intr-un teren cu suprafata de 23.000 metri patrati, autoturisme, camioane, autospeciale, autocisterne etc.

Petros detine in prezent 220 de unitati de pompare, 120 autocontainere si alte 200 utilaje autopropulsate aflate in 10 locatii.

La bursa, cotatia actiunilor Petros a fost infleuntata de decizia, luata in aprilie de Adunarea Generala a Actionarilor, de reducere a valoarii nominale a actiunii de la 25.000 lei la 1.000 de lei.

In urma splitarii, actiunile Petros au scazut de la 12.600 de lei, cat erau la inceputul anului, la 300 lei, in prezent.

Capitalul social al companiei este de 92,73 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO