Companii

Petrom vrea sa produca energie eoliana dupa modelul gigantilor petrolieri

13.05.2004, 00:00 22

SNP Petrom, liderul pietei petroliere interne, intentioneaza sa investeasca incepand de anul viitor circa 6 mil. euro in crearea unui parc eolian, cu cinci centrale, in apropiere de Constanta.
Planurile Petrom de a investi in producerea de energie eoliana pentru a-si extinde astfel portofoliul energetic corespund unei tendinte la nivel mondial, in conditiile in care gigantii lumii petroliere precum Shell (grup anglo - olandez) sau British Petroleum (Marea Britanie) mizeaza tot mai mult in ultima vreme pe resursele regenerabile - energie solara, eoliana sau geotermala.
"Petrom intentioneaza sa investeasca in domeniul producerii de energie eoliana, deocamdata in plan ar fi aproximativ cinci centrale in zona din apropiere de Constanta. Fiecare centrala va necesita investitii pe care le estimam la 1 - 1,5 milioane euro. Energia ce va fi produsa ar putea intra in sistemul energetic national", a spus Gheorghe Constantinescu, directorul general al SNP Petrom. El adauga ca investitia ar putea fi demarata in cursul anului viitor.
"Petrom are deja la Petrobrazi o centrala pe cogenerare moderna prin care suntem autoproducatori", a precizat Constantinescu.
Potrivit unor studii prezentate de catre oficialii SNP Petrom, cele mai propice zone pentru dezvoltarea de parcuri eoliene in Romania sunt cele de pe litoralul Marii Negre, curbura Carpatilor (in apropiere de Buzau si Focsani), Muntii Semenic sau Campia de Vest.
Grupul Shell este structurat astfel pe cinci mari afaceri de baza, una dintre acestea fiind cea a regenerabilelor, impartita in energie solara si energie eoliana. Shell are astfel participatii in capacitati eoliene de circa 662 MW, marime comparabila cu a reactorului centralei de la Cernavoda, care asigura 11% din productia de energie din Romania.
Prima centrala eoliana din Romania, localizata in Parcul Industrial Crangul lui Bod, de langa Ploiesti, cu o putere de maxim 700 KW. Centrala, o investitie de aproximativ 900.000 euro, are o inaltime de 54 de metri, o lungime a paletelor de 79 de metri, functioneaza la o viteza a vantului cuprinsa intre 4 si 25 de metri pe secunda. Lucrarile la centrala au inceput in noiembrie 2003 si au fost supravegheate de specialisti din Danemarca.
Petrom, societate detinuta de stat in proportie de 93%, este in proceduri avansate de privatizare. Occidental (SUA), OMV (Austria) si MOL (Ungaria) au depus oferte finale pentru 51% din actiunile companiei, acestea fiind acum in curs de analiza.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO