Companii

Petrom vrea consiliere pe piata de capital

10.01.2003, 00:00 65

SNP Petrom a anuntat ieri ca intentioneaza sa selecteze o societate de valori mobiliare care sa administreze deciziile companiei legate de participatia detinuta la distribuitorul de combustibil pentru aviatie Petrom Aviation (fosta Romarc Fuel).
SNP Petrom detinea in vara acestui an 47,55% din Petrom Aviation, dar, in urma unei majorari de capital prin conversia unor creante in actiuni, a ajuns la peste 70%. Majorarea de capital propusa a fost de 175 de miliarde de lei, dar o parte din ceilalti actionari ai Petrom Aviation nu au subscris.
Odata ce a depasit, involuntar, pragul de 50% din capitalul social, Petrom va trebui, conform noii legislatiei valorilor mobiliare, fie sa vanda din actiuni pentru a cobora din nou sub 50%, fie sa lanseze o oferta de preluare pentru restul titlurilor pana la 100%.
"Ne-am hotarat sa angajam o societate de valori mobiliare si pentru a ne oferi consultanta privind alegerea uneia din cele doua variante. Noi avem deja o viziune, dar e necesara si o opinie de specialitate", a declarat pentru Ziarul Financiar  Aurel Chiriac, seful directiei Actionariat a Petrom.
In afara de consultanta, societatea de brokeraj aleasa va intermedia, in functie de hotararea luata de Petrom, oferta de vanzare sau de cumparare.
"La alegerea societatii de brokeraj vor conta atat pretul cerut pentru servicii cat si experienta pe piata de capital", a precizat Chiriac.
Listarea SNP Petrom, de la sfarsitul anului 2001, a fost intermediata de societatile de brokeraj Global Valori Mobiliare si ING Securities.
Inainte de majorarea decisa in vara anului trecut, Petrom Aviation avea un capital social de 93,67 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei.
Ceilalti actionari importanti ai companiei in afara de Petrom erau fondul de investitii East Europe Frontiers Fund (11%) si compania Rivta Handelsges (21,49%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO