Companii

Petrom: Taxele introduse de anul trecut, echivalente cu o creştere de 90% a redevenţelor

Petrom: Taxele introduse de anul trecut, echivalente cu o...

Autor: Radu Bostan

12.08.2014, 11:14 898

Taxele introduse începând de anul trecut, printre care taxa pe stâlp şi impozitul pe veniturile suplimentare din liberalizarea preţurilor la gaze, au echivalat cu o creştere de 90% a redevenţelor petroliere plătite de OMV Petrom, a spus Andreas Matje, CFO-ul companiei.

Profitul operaţional al companiei din activitatea de exploatare şi producţie, principalul centru de profit al companiei, a rămas relativ constant la 2,7 miliarde de lei, în timp ce profitul operaţional din segmentul de gaze şi energie a scăzut cu 83% în primul semestru.

„Preţul gazelor naturale a crescut, dar în acelaşi preţul energiei a rămas relativ constant, ca urmare termocentrala poate funcţiona doar în anumite perioade”, a spus Matje.

Profitul din activitatea de rafinare şi marketing din primele şase luni a scăzut cu 30% parţial din cauza închiderii temporare a rafinăriei Petrobrazi.

 “Pe segmentul de marketing ne-am confruntat cu concurenţă mai mare pe piaţă din cauza reducerii cererii după majorarea accizei în ianuarie şi aprilie 2014”, a mai spus Matje.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO