Companii

Petrom speră la vânzări de bitum polimerizat de 15 mil. euro după investiţia cu Delta ACM

24.06.2010, 23:06 624

Petrom, cea mai mare companie locală, a intrat în sectorulproducţiei de bitum modificat cu polimeri unde speră săînregistreze vânzări anuale de circa 25.000 de tone, ceea ce arînsemna afaceri de circa 15 milioane de euro, ţinând cont depreţurile medii de vânzare pe tonă aferente acestui produs.

Bitumul modificat cu polimeri este utilizat pentru construcţiainfrastructurii rutiere, fiind un produs care, potrivit jucătorilordin piaţă, scade cheltuielile de întreţinere ale drumurilor lajumătate, dar care este mai scump comparativ cu bitumulobişnuit.

Reprezentanţii companiei au explicat că bitumul polimerizat vafi produs într-o fabrică deţinută de firma de construcţii Delta ACM93 Bucureşti, controlată de omul de afaceri român FloreaDiaconu.

Practic, bitumul rutier obişnuit produs la rafinăria Arpechim,una dintre cele două unităţi de prelucrare a ţiţeiului controlatede Petrom, va fi adus la fabrica din Popeşti Leordeni deţinută deDiaconu unde va fi transformat în bitum modificat cu polimeri.

"În 2008 piaţa de bitum rutier în total şi cu cel polimerizat afost de circa 630.000 de tone, dar anul trecut aceasta a fostafectată de o scădere de circa 30% pe fondul blocării mai multorlucrări de construcţie. În medie, o tonă de bitum rutierpolimerizat costă mai mult decât o tonă de bitum obişnuit, darîntreţinerea drumurilor este mai ieftină. Acum, în medie, o tonă debitum rutier fără TVA costă circa 1.700 de lei (405 euro), în timpce una de bitum polimerizat costă în medie 2.300 de lei (550 deeuro), fără TVA", spun specialiştii din piaţă.

Ţinând cont de aceste estimări şi de volumele de vânzăriestimate de Petrom pentru 2010, producătorul de petrol şi gaze arputea înregistra încasări de circa 15 milioane de euro din vânzareabitumului polimerizat.

Cu cine se bate Petrom

În afară de Petrom, un alt producător intern de bitumpolimerizat este rafinăria Vega Ploieşti, membră a grupuluipetrolier Rompetrol, controlat de compania kazahă de statKazMunaiGaz, care a început producţia şi comercializarea bitumuluipolimerizat încă din 2007 în urma unei investiţii totale de 7milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO