Companii

Petrom se bate cu greii europeni pentru energie eoliana

13.05.2008, 19:22 26

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, ar putea deveni si producator de energie electrica din surse eoliene daca va castiga batalia cu greii Europei pentru achizitia unuia dintre cele mai mari proiecte de acest fel din Romania. La cei 860 de MW (12% din productia de energie totala locala la nivelul anului 2007), pe care compania deja ii are in plan pentru anul 2010 cand va intra in functiune o centrala pe gaze de 500 mil. euro, in scurt timp s-ar putea aduga inca 345 de MW de energie eoliana, ceea ce va transforma cea mai mare companie romaneasca intr-unul dintre cei mai importanti jucatori din piata productiei de energie. Proiectul pentru care se bat in prezent cele mai importante grupuri energetice la nivel european va fi dezvoltat in zona Dobrogei de catre fondul de investitii polonez Continental Wind Partners (CWP) in colaborare cu omul de afaceri Emanuel Muntmark si cumuleaza 345 de MW, adica jumatate din capacitatea unui reactor nuclear al centralei de la Cernavoda. Potrivit unor surse din piata, pana in prezent Petrom si CEZ (Cehia) sunt prezenti pe lista scurta a investitorilor interesati. Pe lista companiilor care ar putea depune oferte se numara si E.ON (Germania), Gaz de France (Franta), Iberdrola (Spania) si Enel (Italia). Valoarea tranzactiei ar putea ajunge pana la 60 de milioane de euro, achizitia vizand practic doar preluarea tuturor licentelor si avizelor necesare demararii investitiei propriu-zise. Ofertele angajante sunt asteptate pana la sfarsitul acestei luni.
Astfel de tranzactii au mai avut loc pe piata locala, cele mai recente fiind cele in care au fost implicati italienii de la Enel care au cumparat compania Blue Line, compania care detinea drepturile pentru dezvoltarea unui parc de 200 de MW in Dobrogea, respectiv spaniolii de la Iberdrola care au platit aproximativ 300 mil. euro pntru 1.600 MW companiei Eolica Dobrogea. Practic, toate aceste companii uriase cumpara doar licentele necesare pentru un proiect eolian, investitia propriu-zisa urmand sa fie realizata din surse proprii. Reprezentantii Petrom nu au comentat aceasta informatie, dar intrarea Petrom si pe segmentul energiilor regenerabile era previzibila inca din momentul in care compania a decis infiintarea unei divizii de energie odata cu demararea proiectului centralei pe gaze. Reprezentantii CWP nu au comentat informatiile. Principala problema care se ridica in calea investitorilor in energie eoliana este lipsa de capacitate a retelelor existente operate de Transelectrica. Potrivit reprezentantilor companiei, pana in prezent au fost primite cereri de racordare de 4.000 de MW, din care nu poate integra deocamdata decat 1.500 de MW, in conditiile in care deja au fost emise avize de racordare pentru o putere instalata de circa 900 de MW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO