Companii

Petrom, Rompetrol sI Amromco, in carti pentru explorari de titei

27.11.2002, 00:00 79

Ofertele depuse de SNP Petrom, Rompetrol sI compania americana Amromco in vederea concesionarii operatiunilor petroliere in perimetrul E IV -3 Zegujani (in Gorj) sunt acum in faza de evaluare la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).
Castigatorul urmeaza sa fie desemnat in cursul saptamanii viitoare, iar acordul pentru explorare, dezvoltare sI exploatare petroliera ar putea fi incheiat pana la inceputul anului viitor, au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate discutiilor.
ANRM a scos la licitatie in acest sase perimetre, primind pana acum oferte din partea a doua companii romanesti (SNP Petrom si Rompetrol) sI doua americane (Amromco, Pannonian Energy). Companiile petroliere interesate mai au insa timp sa depuna oferte pentru cinci perimetre (E IV - 1 Suceava, E IV - 2 Viperesti, E IV - 4 Anina, E IV - 5 Satu Mare si E IV - 6 Midia Vest) din totalul celor sase inca 45 de zile de la data publicarii Ordinului Presedintelui ANRM in Monitorul Oficial, potrivit legii concesiunilor.
La ora actuala, activeaza in Romania in baza unor acorduri de concesiune petroliera mai multe companii straine precum Tullow Oil (Irlanda), Centaur (SUA), Wintershall (Germania) sau Ramco Energy (Marea Britanie), carora li se alatura Romgaz Medias si SNP Petrom.
Licitatia organizata de ANRM in acest an este cea de-a patra, dupa cele din anii 1996  (cand au fost ofertate 15 perimetre), 1997 (3 perimetre) si 1999  (8 perimetre). Blocurile licitate in acest an au o suprafata intre 1000 si 6000 kilometri patrati.
In prezent, peste 70% din suprafata tarii este sub incidenta unor acorduri de concesiune petroliera.
La 1 ianuarie 2002, cinci acorduri de concesiune erau in curs de acordare, 8 - in derulare cu companii straine, 18 - cu SNP Petrom, 14 acorduri cu Romgaz, unul cu GTI (firma privata romaneasca).
Rata de succes pe plan mondial in activitati de explorare in domeniul petrolier este de 15-20%, potrivit specialistilor.
Cele doua companii americane interesate de perimetrele ofertate de ANRM, Pannonian Energy sI Amromco, au sI alte proiecte din acest an in Romania in domeniul extractiei sau cresterii productiei de gaze. Astfel, Amromco vrea sa investeasca in lucrari de crestere a productiei de gaze in cateva perimetre aflate in exploatarea Romgaz Medias, in timp ce Pannonian Energy a incheiat, recent, un acord pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul E III-11 Valea Jiului cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, potrivit unei hotarari publicate in Monitorul Oficial.
Perimetrul din Valea Jiului este mai mic decat altele concesionate pana acum, dar are un specific aparte deoarece acolo exista importante zacaminte de carbuni. Americanii vor sa investeasca in acest perimetru in cautarea unor zacaminte de gaze, investitia initiala fiind estimata de specialisti la aproximativ 2 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO