Companii

Petrom investeste un miliard de euro in rafinarii pana in 2010

01.03.2006, 19:55 10

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, aflata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, a anuntat investitii de 1 miliard de euro pana in 2010 pentru modernizarea celor doua rafinarii detinute - Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti.

"In Petrom, modernizarea rafinariilor se face intr-un ritm rapid si estimam ca o sa investim circa 1 miliard de euro in acest scop de acum pana in 2010", a declarat Jeffrey Rinker, membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil pentru activitatea de rafinare si produse petrochimice.

Petrom a anuntat ca va pune in functiune in primul trimestru al acestui an o investitie de 42 de milioane de euro intr-o instalatie de hidrotratare a distilatului de vid pentru obtinerea de produse petroliere cu continut scazut de sulf, potrivit standardelor europene in domeniu. Proiectul a fost executat de catre un consortiu sud-coreean format din companiile LG International si SK&EC, in cadrul unui proces amplu de retehnologizare a rafinariilor Petrom.

Petrom a contractat in 2002 un imprumut de 150 de milioane de dolari (158,6 milioane de euro) de la un consortiu de banci, printre finantatori fiind si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), fondurile fiind destinate modernizarii rafinariei Arpechim.

Firmele sud-coreene SK&EC si LG International au mai castigat in urma cu doi ani un contract similar pentru lucrari de modernizare la cealalta rafinarie Petrom - Petrobrazi. Valoarea acelui contract s-a ridicat la 42,7 mil. euro. LG Electronics este cel mai mare producator sud-coreean de electrocasnice, fabricand, de asemenea, o serie de produse tehnice.

SK este o corporatie internationala cu sediul in Coreea de Sud cu activitati in diverse domenii, printre care energie, petrochimie si comunicatii. Petrom urmeaza sa anunte pe 14 martie rezultatele financiare pe 2005, primul an sub management integral OMV. Ultimele estimari indicau un profit net in jurul valorii de 500 de milioane de euro si o cifra de afaceri de 2,7 - 2,9 miliarde de euro.

In primele noua luni ale anului trecut, Petrom avea un profit net de 389 de milioane de euro, de aproximativ sase ori mai mare fata de castigul inregistrat in perioada similara a anului precedent. Austriecii de la OMV au achizitionat pachetul majoritar al Petrom in 2004. OMV a inceput in urma cu un an un amplu proces de restructurare si reasezare a business-ului celei mai mari companii romanesti.

Austriecii au schimbat aproape integral echipa de conducere a Petrom, pastrandu-l in functie numai pe Gheorghe Constantinescu, directorul general al companiei. Apoi noul actionar majoritar a decis sa liberalizeze politica de vanzare a carburantilor in functie de cotatia internationala a produselor petroliere, ceea ce s-a dovedit a fi un motor pentru profiturile companiei. Conform noii sale strategii de dezvoltare, Petrom a trecut la vanzarea activelor care nu au legatura cu activitatea de baza a companiei, externalizand deja afacerea cu ape minerale Carpatina.

In paralel, compania a achizitionat 178 de statii OMV din Romania, Bulgaria si Serbia, care vor aduce un plus de circa 500 mil. euro in cifra de afaceri anuala a Petrom.

Capitalizarea bursiera a companiei era ieri de 10,06 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO