Companii

Petrolul a scăzut cu 24% din martie, dar benzina s-a scumpit cu 2%

Petrolul a scăzut cu 24% din martie, dar benzina s-a scumpit cu 2%

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Petrescu

06.06.2012, 00:07 1359

Cotaţia barilului de ţiţei Brent, care este referinţa pentru piaţa europeană, a scăzut în ultima săptămână sub nivelul de 100 de dolari, ajungând la nivelul din ianuarie 2011, iar de la maximul de 128 de dolari/baril atins în martie preţul s-a redus cu 24%.

În ciuda evoluţiei preţului petrolului, nicio companie petrolieră locală nu a anunţat deocamdată ieftinirea vizibilă a carburanţilor. Pe de altă parte însă cursul leu/dolar a crescut cu 9% din martie, anulând astfel o parte semnificativă a scăderii barilului.

Astfel, preţul carburan­ţilor vânduţi pe piaţa românească rămâne aproape de maximul istoric, cea mai ieftină benzină comercializându-se în staţiile Petrom la un preţ de circa 5,9 lei, cu 20% mai mare decât în ianuarie 2011, în timp ce cea mai accesibilă motorină se vinde la 5,94 lei/litru, cu 24% peste preţul de la începutul lui 2011. Asta deşi preţul barilului de petrol a scăzut puternic în ultimele trei luni şi a ajuns la nivelul din ianuarie 2011.

De la începutul anului şi până în prezent, litrul de benzină s-a scumpit, în lei, cu peste 7%, în timp ce litrul de motorină este mai costisitor cu aproape 5%, potrivit datelor publicate de Petrom.

Citiţi materialul integral pe www.zfcorporate.ro

Preţul ţiţeiului a scăzut cu 30 de dolari în ultimele trei luni, benzina s-a ieftinit o dată cu 3 bani

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO