Companii

Peter Latos, EY România: Ritmul din zona fuziunilor şi a achiziţiilor locale ar putea să se intensifice în 2022, pe măsură ce şefii de companii continuă să caute oportunităţi pentru a accelera transformarea business-ului

Peter Latos, EY România: Ritmul din zona fuziunilor şi...

Autor: Cristina Bellu

10.01.2022, 15:01 179

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii ar putea înregistra o intensificare a activităţii anul acesta, pe măsură ce şefii de companii continuă să caute oportunităţi pentru a accelera transformarea afacerii lor şi consolidarea poziţiilor din piaţă, consideră Peter Latos, Partener, lider al departamentelor de Consultanţă şi Strategie şi Tranzacţii, EY România.

"Cu toate acestea, odată cu creşterea concurenţei pentru active de bună calitate, aşteptările vânzătorului privind preţurile sunt în creştere şi va fi important ca directorii generali să menţină o abordare riguroasă a deciziilor de evaluare a investiţiilor, având în vedere semnalele inflaţioniste nefavorabile date de creşterea costurilor cu energia, salarii, costul materiilor prime şi ratele dobânzilor, precum şi de perturbarea continuă a lanţurilor de aprovizionare cauzată de pandemie", mai spune Peter Latos.

Potrivit unui studiu realizat recent de EY, care a analizat răspunsurile a peste 2.000 de directori generali din întreaga lume cu privire la perspectivele, provocările şi oportunităţile cu care se confruntă, majoritatea directorilor generali (CEO) sunt pregătiţi să-şi accelereze planurile de investiţii şi fuziuni şi achiziţii (M&A) pentru a creşte business-ul.

În privinţa direcţiilor de investiţii, mai bine de jumătate dintre respondenţi (54%) consideră prioritare activităţile de business existente, transformarea digitală şi sustenabilitatea. În plus, peste trei sferturi dintre respondenţi (79%) şi-au ajustat deja sau plănuiesc să îşi ajusteze lanţul de aprovizionare pentru a reduce costurile şi a diminua riscurile, astfel încât companiile să fie pregătite în cazul unor viitoare perturbări. 

După un an al recordurilor, în care s-au înregistrat tranzacţii M&A în valoare totală de 5 trilioane de dolari, tranzacţiile vor rămâne un instrument cheie pentru directorii generali în 2022, în completarea altor zone de investiţii. Aproape două treimi dintre respondenţi (59%) preconizează că organizaţiile lor vor realiza achiziţii în următoarele 12 luni, în creştere de la 48% la începutul lui 2021.  

Planurile de investiţii ale directorilor generali ar putea fi totuşi afectate de riscurile provenind din exteriorul companiilor lor. Astfel, majoritatea directorilor generali intervievaţi (87%) şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea preţurilor materiilor prime şi au identificat tensiunile comerciale (18%), impactul schimbărilor climatice (17%) şi intensificarea concurenţei (13%) drept cele mai importante riscuri la adresa creşterii companiilor lor în viitor.

În următoarele 12 luni, directorii generali vor acorda prioritate tranzacţiilor care ar putea îmbunătăţi capacităţile operaţionale (26%), poziţionarea în legătură cu aspectele de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) şi amprenta de sustenabilitate (20%), potrivit studiului.

SUA, Regatul Unit, China, India şi Germania sunt destinaţiile preferate ale directorilor generali care intenţionează să realizeze o achiziţie în 2022, iar tehnologia, sănătatea şi producţia avansată sunt primele trei sectoare menţionate pe zona achiziţiilor de active.

În privinţa principalelor tendinţe de pe piaţa M&A în 2022, directorii generali se aşteaptă la o intensificare a ofertelor ostile şi competitive (72%), ca fondurile de investiţii private să devină un cumpărător important (70%), la o creştere a tranzacţiilor transsectoriale (68%) şi transfrontaliere (65%), precum şi la mai multe megatranzacţii (56%).

Potrivit studiului, aspectele legate de ESG şi sustenabilitate devin tot mai importante pentru investitori. Un procent covârşitor de 99% dintre directorii generali respondenţi au declarat că ţin cont de aceste aspecte în dezvoltarea strategiilor lor de achiziţii, în timp de 6% dintre respondenţi au declarat că au existat cazuri în care au renunţat anul trecut la tranzacţii din cauza problemelor legate de ESG ale activelor vizate.

Tranziţia către transformarea sustenabilă devine o schimbare permanentă în rândul directorilor generali în lumea de după conferinţa COP26. Deşi veniturile rămân un factor esenţial, mai bine de trei sferturi dintre respondenţi (82%) consideră aspectele ESG drept extrem de importante sau importante în luarea deciziilor strategice. Totodată, 28% dintre respondenţi văd clar avantajul competitiv al poziţiei de lider în materie de sustenabilitate.

Cu toate acestea, 65% dintre respondenţi recunosc că s-au confruntat cu rezistenţă din partea investitorilor şi acţionarilor faţă de strategia de tranziţie către sustenabilitate, iar aproape un sfert (21%) au declarat că investitorii nu manifestă susţinere faţă de planurile de investiţii pe termen lung sau că aceştia sunt fixaţi pe profiturile trimestriale.

 
 
 
 
 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO