Companii

Peste 800 de angajati ai Dacia au renuntat la greva

31.03.2008, 19:03 18

Cea de-a treia runda de negocieri dintre patronatul Automobile Dacia si sindicatul fabricii, care a avut loc vineri, a esuat, greva generala declansata de angajatii uzinei pe data de 24 martie intrand in cea de-a doua saptamana.
Din totalul angajatilor Dacia, vineri se mai aflau in greva 42,6%, adica aproximativ 5.500 de persoane, dintr-un total de 13.000 de angajati, in comparatie cu cei 6.350 de angajati de la inceputul grevei, luni 24 martie, potrivit informatiilor furnizate de catre oficialii Automobile Dacia.
Procentul celor aflati in greva a scazut de pe data de 24 martie, de la 48,8% la 45,8% marti, ajungand la 42,7% joi si 42,6% la sfarsitul saptamanii din totalul angajatilor uzinei.
Negocierile de vineri au durat doua ore, iar oferta administratiei a fost respinsa, sindicalistii considerand ca aceasta nu este realista, "in conformitate cu productivitatea muncii foarte buna inregistrata in uzina", potrivit declaratiilor pentru Mediafax ale lui Nicolae Pavelescu, liderul sindicatului de la Dacia.
"Oferta de astazi (vineri - n.red.) este oferta de ieri si de alaltaieri. In continut nu se schimba nimic, se schimba doar forma in care este ea prezentata si doar atat. Noi vrem 550 de lei, iar administratia ne ofera mult mai putin. In aceste conditii greva generala continua", a subliniat Pavelescu.
Greva generala a angajatilor de la Dacia are "destule elemente care sa demonstreze ca este o manifestare ilegala", potrivit declaratiilor lui Mihai Acsinte, directorul executiv juridic al Automobile Dacia, acesta fiind si motivul pentru care administratia companiei a depus plangere in justitie.
"Astazi de dimineata (vineri - n.red.) pot sa confirm ca listele cu participantii la greva pe care sindicatul trebuia sa le depuna nu erau inca depuse la dosarul de la instanta. Sindicatul nu a depus listele pentru a induce in eroare instanta, iar acest lucru, in opinia mea, este un abuz de drept", a declarat pentru Mediafax Mihai Acsinte.
Printre cele mai importante revendicari ale sindicalistilor de la Dacia se regaseste participarea la profit cu o cota de 5-10% din castigul net al societatii. "Referitor la participarea la profit, potrivit art. 69 din Legea societatilor comerciale, ei (angajatii - n.r.) nu pot participa la profit", a adaugat Acsinte.
Miercuri, Tribunalul Arges a amanat pentru data de 2 aprilie judecarea solicitarii administratiei Dacia Pitesti de a declara ilegala, liderii sindicali invocand lipsa unui avocat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO