Companii

Peste 2,1 milioane de oi au fost exportate în primele 8 luni din 2019. Principalele ţări în care exportă România sunt Iordania, Libia, Grecia şi Iran. În 2018, România a avut un efectiv de 10,1 mil. ovine

Peste 2,1 milioane de oi au fost exportate în primele 8...

Autor: Florentina Niţu

28.11.2019, 00:07 912
În primele opt luni ale anului 2019 au fost exportate peste 2,1 mil. de oi din România, în cea mai mare parte către ţările arabe. Cifra face din România unul dintre cei mai mari exportatori de oi vii din UE. Valoarea ovine­lor exportate în pri­mele opt luni a fost de 155 mil. euro, iar prin­tre ţările către care au ple­cat se numără Libia, Gre­cia sau Iran. Până la sfâr­şitul anului vor fi ex­por­ta­te circa 3,5 milioane de oi.

„În România se consumă carne de oaie foarte rar, în special de sărbători. Nu avem o tradiţie a consumului de carne de oaie ca Anglia sau Germania, care o con­si­deră o carne de lux. Noi vindem o parte din producţie de Paşti, iar restul o dăm prin intermediari, în general către ţările arabe“, spune Costică Cris­tian, pre­şe­din­tele Aso­cia­ţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Mio­riţa Mol­davis. Dintr-un efectiv de 5 milioane de oi la nivelul aso­ciaţiei, el spune că 25-30% sunt destinate ex­por­tului, adică peste un milion.

Accidentul produs dumi­nică în Portul Midia, aflat în preaj­ma oraşului Constanţa, din cauza căruia au murit înecate 14.600 de oi, aflate pe vapor cu destinaţia Arabia Saudită, a scos la iveală faptul că România este un producător important de ovine, un furnizor de seamă pentru ţările arabe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO