Companii

Peste 11.000 de croitorese lucrează în România pentru H & M. Suedezii produc local hainele scumpe, de designer

Peste 11.000 de croitorese lucrează în România pentru...

Autor: Cristina Roşca

29.07.2016, 00:07 1556

Grupul suedez H & M, unul dintre cei mai mari jucători din moda mon­dială, lucrează în România direct sau indirect cu circa 30 de fabrici care au un total de peste 11.000 de salariaţi. Astfel, unităţi de producţie cu afaceri de circa 880 de milioane de lei trimit peste graniţă haine şi pantofi către 4.000 de magazine din toată lumea.

„H & M lucra la început în Ro­­mâ­nia în sistem de lohn şi doar hai­nele basic. Acum însă, din datele noastre ei lu­crează doar în sistem integrat şi doar anu­­mite produse speciale pen­tru bran­durile mai scumpe precum COS. Pen­tru brandul H & M în Ro­mânia se mai produc doar colecţiile cele mai scum­pe, ce­le de designer“, spune un pro­ducător local, furnizor al H & M.

Iniţial producătorii locali lucrau doar în sistem de lohn, ceea ce însemna că retailerul trimite către furnizor atât ma­terialele cât şi modelul şi toate ce­lelalte elemente, iar furnizorul doar exe­cută. Odată cu dezvoltarea pieţei unii pro­ducători au ajuns să proiecteze chiar şi unele modele de haine pe care le trimit spre aprobare retailerului de mo­dă. Odată ce acestea sunt aprobate, fa­brica este cea care alege şi materia­le­le şi alte elemente secundare. În acest con­text, valoarea adăugată brută a cres­cut, iar fabricile au ajuns unii dintre cei mai mari angajatori. Pentru că lu­crea­ză în sistem integrat, aceste fabrici primesc şi mai mulţi bani de la retaileri şi îşi permit să plătească şi salarii pe mă­sură, ce ajung la 2.000 de lei brut (450 de euro brut). În continuare însă, pro­ducătorii în lohn sunt cei care acordă salarii egale cu minimul pe economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO