Companii

Pedersen & Partners: Sunt manageri in real estate care nu iau in calcul oferte salariale sub 12.000 euro

Pedersen & Partners: Sunt manageri in real estate care nu iau in calcul oferte salariale sub 12.000 euro

Ulrik Rasmussen, partener in cadrul Pedersen & Partners: Investitorii au creat aceasta situatie, nu romanii au impus salariile. Am vazut si salarii de peste 20.000 de euro pe luna pentru un country manager in real estate.

25.01.2008, 17:42 111

Salariile pe pozitii de top management in real estate sunt extrem de mari, ajungandu-se la sume aproape ridicole, este de parere Ulrik Rasmussen, partener in cadrul Pedersen & Partners, una dintre cele mai mari companii de executive search din Europa Centrala si de Est, care activeaza de patru ani pe piata locala.
"Investitorii au creat aceasta situatie, nu romanii au impus salariile. Marile companii din real estate, care vin si 'stau' pe cateva sute de milioane de euro, au nevoie de cele mai bune echipe intr-un interval cat mai scurt de timp si nu le pasa daca trebuie sa dea cu 1.000 sau 2.000 de euro in plus. Am vazut si salarii de peste 20.000 de euro pe luna pentru un country manager in real estate, la care se adauga bonusuri si beneficii", spune Rasmussen, care coordoneaza si practica de executive search pe real estate a companiei.
In acelasi timp, dat fiind faptul ca real estate-ul comercial a aparut doar de cativa ani pe piata, devine tot mai greu sa gasesti oamenii potriviti, iar partenerul Pedersen & Partners spune ca au devenit tot mai refractari in ceea ce priveste proiectele de recrutare pentru real estate in Romania.
"Mai ales cand clientul are o suma fixa pe care este dispus sa o ofere ca salariu, chiar daca este o suma tipica pentru Ungaria, spre exemplu, pentru ca nu putem garanta ca vom gasi pe piata romaneasca un candidat care sa o accepte", explica Rasmussen.
Partenerul Pedersen & Partners spune ca a intalnit manageri in real estate care pentru mai putin de 12.000 de euro nici nu iau in considerare o oferta de job. "Astfel de solicitari sunt usor exagerate, in conditiile in care un chief financial officer care lucreaza intr-o companie din top 20 din Danemarca castiga atat de mult."
In acest context, este tot mai riscant ca o companie de executive search sa isi puna numele pe o recrutare, in conditiile in care candidatul cere un salariu urias si apoi exista riscul ca acesta sa plece in cateva luni.
Iar salariile managerilor de top din Romania sunt peste nivelul din alte tari central si est-europene.
Rasmussen da exemplul unei companii cu care a lucrat pe un proiect de recrutare si care avea ca politica sa acorde 40% peste salariul de baza al angajatilor de top, in cazul in care acestia erau expusi la o cariera internationala.
"Am recrutat doi manageri pentru aceasta companie, iar angajatorul le-a spus la momentul angajarii: 'Veti primi salariul pe care il cereti, dar nu veti avea acces la o cariera internationala, pentru ca, in cazul in care adaugam 40% la salariul de baza, veti castiga mai bine decat CEO-ul nostru de la headquarter'", spune Rasmussen.
Pedersen & Partners are 30 de birouri si va mai deschide inca cinci pana la mijlocul acestui an. Ulrik Rasmussen spune ca deocamdata nu iau in considerare deschiderea unui al doilea birou pe piata locala, singura tara in care compania are doua birouri fiind Rusia.
Compania are cinci consultanti in Romania, iar 80% dintre proiecte sunt pentru recrutare de first line management.
"La nivel local activam puternic in recrutarea din real estate, private equity, servicii financiare, pharma. Am recrutat si plasat manageri pentru toti marii dezvoltatori si investitorii din real estate prezenti pe piata locala", mai spune partenerul Pedersen & Partners.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO