Companii

Pavăl a dublat reţeaua Dedeman în 30 de luni şi se îndreaptă spre vânzări de 400 mil. euro

Dragoş Pavăl, directorul şi principalul acţionar al companiei Dedeman

Pavăl a dublat reţeaua Dedeman în 30 de luni şi se îmdreaptă spre vânzări de 400 mil. euro

Autor: Cristi Moga

01.07.2011, 00:07 3256

Retailerul de articole de bri­colaj şi materiale de con­strucţiiDedeman, con­­­trolată de fraţii Adri­an şi Dragoş Pavăl din Bacău,şi-a dublat reţeaua de ma­gazine în ultimii doi ani şi jumătate,prac­tic de la izbucnirea crizei, şi con­ti­nuă să se extindă, pânăla finalul aces­tui an urmând a fi deschise alte două unităţi.

Astăzi, în Baia Mare, Dedeman des­chide al treilea magazin dinacest an, după cele din Cluj şi Severin, iar până la fi­nalulanului mai sunt programate încă două deschideri, dintre care una înAlba Iulia.

Investiţiile realizate în ultimii doi ani şi jumătate au duscompania pe pri­mul loc în topul reţelelor de bricolaj, cu afa­ceride 360 de milioane de euro anul tre­cut, iar pentru acest ancreşterea ve­niturilor cu 10%, până la circa 400 de milioane deeuro, este "în grafic".

În Alba Iulia, pe locul fostei fabriciAlbalact

"În ceea ce priveşte evo­luţia vânzărilor putem spu­ne că suntemîn gra­fic, con­form pla­nu­rilor şi bu­getelor stabilite.Magazinul din Alba Iu­lia va fi deschis în oc­tom­brie-no­iem­briepe un te­ren cum­­pă­rat de la Alba­lact. Pot spu­ne doar căma­­­ga­zinul din Alba Iulia nu va fi ultimul des­chis în acest an.Va fi penul­ti­mul", a pre­cizat Pavăl pentru ZF.

Compania din Bacău a intrat în criză cu 12 magazine.

În 2008, când prin­cipalii con­curenţi - Prak­tiker şiBrico­store - des­chideau câte cinci ma­ga­zine, Dede­man afinalizat doar două investiţii.

Ulterior, Dedeman a deschis 12 unităţi, în timp ce Praktiker şiBricostore doar câte două.

Pavăl a profitat de scăderea pre­ţu­rilor la imobiliare şi acumpărat terenuri la "preţuri de criză", mizând şi pe spri­jinulbăncilor colaboratoare - BCR, ING, Raiffeisen, RBS şi UniCreditŢiriac.

Programul companiei de expan­siune din perioada crizei a fostcel mai agresiv din întregul comerţ modern, ca va­loare ainvestiţiilor putând fi com­parat doar cu cel al germanilor de laLidl, care în aceeaşi perioadă au cum­părat 107 magazine Plus careau fost re­branduite, investiţiile totale putând fi estimate deasemenea la circa 150 de milioane de euro.

Investiţie de 12,5 milioane de euro laBaia Mare

Cel mai recent magazin, cel din Baia Mare, a implicat oinvestiţie de 12,5 mil. euro, va avea o suprafaţă de 14.700 demetri pătraţi şi 330 de locuri de parcare. În oraşul dinnord-vestul ţării principalii compe­ti­tori ai Dedeman vor figer­manii de la Praktiker, precum şi reţelele de distribuţie dema­teriale de construcţie Ambient şi Arabesque.

Se justifică investiţiile Dedeman în condiţiile în care piaţaconstrucţiilor rămâne în con­tinuare amorţită?

"Există un reviriment şi pe par­tea de construcţii, dar uşor.Reparaţiile şi reno­vările rămân prin­ci­pala activitate pen­truclienţii maga­zi­nelor noastre. Dru­mul pieţei este con­formaşteptărilor", spu­ne Pavăl, care nu ofe­ră mai multe de­taliireferitoare la vân­zările din prima ju­mătate a anului.

Dedeman a ajuns la la 4.500 de angajaţi, fiind unul dintre ceimai mari an­gajatori cu capital autoh­ton, în timp ce suprafaţă devân­za­re a magazinelor este de 246.000 de metri pătraţi,echi­va­len­tul a şase centre comerciale de di­mensiunea BucureştiMall. Planurile companiei sunt de extindere a reţelei la 40 deunităţi p­nă în 2015, în urma unui ritm anual de expansiune cu 4-5magazine.

Cele mai mari firme din retailul de bricolaj, listă pe care maiintră şi com­pa­niile Praktiker, Bricostore, BauMax, Horn­bach şiOBI, au avut anul trecut vânzări de aproape un miliard de euro, încreş­tere datorită continuării pro­ce­sului de extindere. În lunaaugust un nou jucător interna­ţio­nal va intra pe această pia­ţă -fran­cezii de la Leroy Merlin - ast­fel că pia­ţa de bricolaj vacontinua să fie una din­tre cele mai competitive din comerţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO