Companii

Patronatul Producătorilor de Medicamente: La nivel global sunt peste 100.000 de voluntari în studii clinice pentru un tratament împotriva COVID-19, inclusiv din România

Dragoş Damian, director executive al PRIMER: „Ne dorim cu toţii să ne reluăm o viaţă socială cât mai aproape de normalitate şi mai ales să evităm o criză economică prin revenirea tuturor la activităţile profesionale de dinainte de începerea pandemiei”

Dragoş Damian, director executive al PRIMER: „Ne dorim cu toţii să ne reluăm o viaţă socială cât mai aproape de normalitate şi mai ales să evităm o criză economică prin revenirea tuturor la activităţile profesionale de dinainte de începerea pandemiei”

Autor: Georgiana Mihalache

12.06.2020, 17:11 298

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care are 19 membri – cele mai importante fabrici locale de medicamente, atrage atenţia că este „improbabil” să fie scos pe piaţă un tratament complet eficient sau un vaccin împotriva COVID-19 până la finalul anului 2020, deşi la nivel global se fac eforturi în această direcţie de către companiile farma.

“În prezent se află în diverse etape de dezvoltare şi studii clinice un număr de peste 20 de tratamente medicamentoase şi aproximativ 70 de tipuri de vaccinuri, un efort de cercetare la care sunt angrenate peste 250 de centre universitare, 100 de companii farmaceutice şi mai mult de 100.000 de voluntari sănătoşi şi pacienţi, inclusiv din România”, a spus Dragoş Damian, director executiv al PRIMER.

Industria studiilor clinice în România este estimată la circa 100-150 mil. euro, din datele ZF, giganţii farma testând reacţia pacienţilor la un anumit medicament înainte de a-l pune pe piaţă, fiind un pas important pentru aprobarea acelui tratament. Sunt trei faze de studii clinice, la prima participând voluntari sănătoşi, iar în cadrul celorlalte două fiind incluşi pacienţi cu afecţiunea căreia se adresează potenţialul medicament. În România se fac doar studii clinice din faza trei.

În lipsa unui vaccin sau a unui tratament eficient, PRIMER recomandă măsurile de distanţare şi de protecţie pentru populaţie, de la purtarea măştii, la igiena mâinilor.

„Ne dorim cu toţii să ne reluăm o viaţă socială cât mai aproape de normalitate şi mai ales să evităm o criză economică prin revenirea tuturor la activităţile profesionale de dinainte de începerea pandemiei”, a mai spus Damian.

El a adăugat că măsurile de distanţare şi de igienă pot preveni un impact mai puternic al unui eventual val doi al virusului, dar şi prevenirea bolilor specifice sezonului rece, cum este de exemplu gripa.

PRIMER include 19 fabrici locale de medicamente, printer care Terapia Cluj, Zentiva, Antibiotice Iaşi, B. Braun, Bio Eel, Biofarm.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO