Companii

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private: Ponderea unităţilor medicale private din România a crescut la 90% din total în ultimii doi ani, dar este nevoie de colaborare mai bună cu statul

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private:...

Autor: Roxana Rosu

14.09.2017, 14:14 287

Ponderea unităţilor medicale private din România a crescut de la 75% la 90% din total, în ultimii doi ani, iar pe anumite segmente numărul unităţilor medicale private deschise a crescut de două ori, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică  analizate de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

Este cazul centrelor medicale de specialitate, unde se înregistrează un avans de 130%, în ultimii doi ani. În prezent, există 627 de centre medicale dedicate diagnosticării diferitelor boli, investigaţiilor de imagistică medicală şi chiar oncologiei, faţă de 273 de unităţi în 2014.

„Sunt două aspecte pe care le putem discuta: necesitatea completării infrastructurii de stat, care duce la o mai bună coordonare în prevenirea afecţiunilor, dar şi la degrevarea sistemului public de o serie de consultaţii şi investigaţii de rutină, lăsându-se astfel loc situaţiilor de urgenţă şi celor grave, precum şi o mai bună întâmpinare a nevoilor pacienţilor, care beneficiază astfel de servicii medicale de calitate, accesibile în timp util. Ce nu s-a schimbat însă în tot acest timp este raportul dintre privat şi stat, referindu-ne aici la factorii decidenţi. Sunt încă în discuţie tarifele mult prea mici la care statul decontează serviciile medicale – o problemă cu care ne confruntăm noi, cei din mediul privat, dar şi furnizorii din sistemul public, şi lipsa unui cadru legal pentru încasarea contribuţiei personale”, consideră Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

Astfel, în timp ce sistemul privat înregistrează o dublare a numărului de cabinete medicale de familie, de la 5.700 în 2014 la 11.250 în prezent, statul mai are doar 22 de astfel de unităţi, din cele 5.500 de acum trei ani.

Un avans de 36% se observă şi în dreptul numărului de laboratoare medicale private, care se apropie de 2.000, iar numărul spitalelor private a crescut cu 25% în aceeaşi perioadă, la 40 de spitale şi centre medicale cu paturi.

”Dacă ne uităm la ultimii 20 de ani, mediul privat a construit aproape 200 de spitale (n.r. în 1997 erau 2, acum sunt 201), în vreme ce statul a închis 50 (n.r. în 1997 erau 416, acum sunt 366 de spitale)”.

 Furnizorii de servicii medicale private vor să continue investiţiile şi în anii ce urmează, dar susţin că este nevoie şi ca statul să fie partenerul sistemului medical privat.

”Este nevoie şi ca statul să fie partenerul sistemului medical privat, tocmai de aceea solicităm deschidere la dialog şi o asumare a necesităţii unei colaborări oneste, care să vină în beneficiul pacientului, şi nu să genereze un conflict artificial între public şi privat, cum deseori se întâmplă”, completează Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

În România există, în prezent, 59.957 de unităţi sanitare, cu aproape 300 mai multe decât anul trecut, iar 53.543 sunt unităţi private, dintre care: 20% sunt centre medicale de specialitate, 21% - cabinete ale medicilor de familie şi 28% - cabinete stomatologice.

 

                

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO