Companii

Patriciu prelungeste un imprumut de 110 mil. dolari

04.08.2008, 17:59 20

Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, prelungeste cu sase luni un credit de 110 milioane dolari contractat in 2004 de la UniCreditTiriac Bank, Bank Austria Creditanstalt si BCR, pentru achizitia de titei, pacura si gaz condensat.
Consiliul de Administratie (CA) al Rompetrol Rafinare a aprobat semnarea unui amendament la contractul de facilitate de emitere de acreditive de import din 2004. Decizia CA urmeaza sa fie aprobata de actionarii companiei, respectiv grupul petrolier KazMunaiGaz, detinut de statul kazah.
Rompetrol Rafinare va participa la majorarea capitalului social al Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului, cu echivalentul in lei al sumei de 70 de milioane de dolari, potrivit unei decizii aprobate la inceputul lunii de actionarii companiei. Rompetrol Downstream are peste 350 de benzinarii, prin care controleaza o cota de piata de 22%, intentia companiei fiind aceea de a ajunge la o cota de 30% pana in 2012.
Tot la inceputul lunii, actionarii au aprobat si propunerea prin care Consiliul de Administratie poate efectua si valida tranzactii avand ca obiect active imobilizate ale companiei cu o valoare cumulata care va putea depasi 20% din totalul activelor, dar nu mai mult de 150 milioane de dolari.
Grupul Rompetrol cuprinde 40 de companii, cu activitati in 13 tari. Printre activitatile de baza se regasesc rafinare, explorare, distributie, servicii industriale, logistica, marketing, dar si servicii de turism si transport aerian.
Grupul este controlat, din august 2007, de KazMunaiGaz, companie de stat din Kazahstan care a cumparat intr-o tranzactie evaluata la 2,7 miliarde de dolari 75% din actiunile grupului Rompetrol.
Pentru anul acesta, reprezentantii grupului estimeaza afaceri totale de 10-12 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO