Companii

Patriciu bate palma cu Immorent pentru un proiect imobiliar

28.05.2008, 20:54 18

Omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, impreuna cu Immorent, subsidiara de leasing imobiliar a grupului Erste, si grupul Rompetrol vor investi 300 de milioane de euro intr-un proiect imobiliar cu o suprafata de 150.000 de metri patrati in zona de nord a Bucurestiului, langa lacul Baneasa.
Finantarea proiectului va fi asigurata de Erste Bank. Ansamblul, care se va numi Smart City, va fi compus din cladiri de birouri de clasa A (50.000 mp), spatii comerciale si locuinte (100.000 mp). Planurile Smart City includ si noul sediu al Rompetrol, o cladire turn cu inaltimea de 110,7 metri, care se va afla in apropierea proiectului dezvoltat de Petrom, principalul rival al Rompetrol pe piata petroliera locala, care se va numi Petrom City si in care vor fi regrupate toate birourile companiei.
La inceputul lunii mai, Immorent a anuntat ca va dezvolta un proiect imobiliar in parteneriat cu un investitor roman, iar lucrarile de constructie vor fi initiate in a doua parte a anului 2009 si vor dura 7-8 ani.
Totodata, potrivit celor mai recente declaratii ale omului de afaceri, terenul de 150.000 de metri patrati a fost achizitionat inca din 1991, valoarea initiala a investitiei anuntata de Patriciu fiind de 200 de milioane de euro. La momentul respectiv, omul de afaceri nu a dorit sa spuna cine va fi partenerul sau in acest proiect. Anuntul potrivit caruia Patriciu va incepe investitiile in sectorul imobiliar a venit intr-o perioada in care omul de afaceri declara ca prabusirea pietei imobiliare din Romania este iminenta din cauza preluarii marilor influente intervenite in contextul international unde criza creditelor imobiliare a avut efecte negative asupra mai multe economii, cea mai puternic afectata fiind cea a Statelor Unite.
La momentul acestei declaratii, Patriciu nu a dezvaluit valoarea de achizitie a terenului, dar a precizat ca principalul scop al acestui proiect este realizarea unei noi cladiri de birouri pentru Rompetrol.
Potrivit Immorent, toate constructiile din acest proiect imobiliar vor folosi surse de energie alternativa, iar cladirile rezidentiale, celelalte spatii dedicate serviciilor si recreerii vor fi realizate astfel incat sa reduca folosirea zilnica a masinilor. Proiectul include si realizarea a 2.500 de parcari subterane, iar jumatate din suprafata terenului va fi rezervata spatiilor verzi.
"Puternica dezvoltare a economiei si cresterea puterii de cumparare, combinate cu nevoia de a ajunge din urma 15 tari ale Uniunii Europene sunt argumente in favoarea Romaniei, pozitionand-o ca o tara care beneficiaza de o piata esentiala pentru planurile strategice ale Immorent in Europa centrala si de est. Smart City nu este doar primul proiect care va fi dezvoltat in cooperare de Immorent in Romania, ci, de asemenea, si cel mai mare din afara granitelor Austriei, al doilea ca marime dupa Erste Campus din Viena", declara Gertrud Meisel-Ortner, membru al consiliului de administratie al Immorent.
Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat om din Romania cu o avere estimata de catre Forbes la 2,5 miliarde de dolari, dupa ce anul trecut a vandut 75% din pachetul de actiuni detinut in cadrul grupului Rompetrol catre compania kazaha de stat KazMunaiGaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO