Companii

Pasiune intre giganti: Unicredito vrea Commerzbank

04.09.2001, 00:00 18



Grupul Unicredito Italiano, a doua mare institutie bancara din Italia, intentioneaza sa preia Commerzbank in urmatoarele saptamani, cele doua parti fiind aproape de incheierea unui contract, care urmeaza sa fie prezentat pe 10 septembrie.

Grupul de investitii Cobra, unul dintre principalii actionari ai Commerzbank, a anuntat ca ar putea sustine oferta Unicredito de preluare a celei de-a treia banci germane, relateaza Financial Times.

Commerzbank a fost obiectul a numeroase speculatii in ultimele luni, in special dupa ce Cobra a anuntat ca este in cautarea unui cumparator pentru pachetul sau de circa 10% din actiunile bancii germane.

Hansgeorg Hofmann, liderul Cobra, a declarat ca firma sa va fi de acord cu aceasta tranzactie, daca "pretul este corect".

Se pare insa ca oferta Unicredito, care are o valoare de piata de 22 miliarde euro (20 miliarde dolari), pentru Commerzbank (evaluata la 14 miliarde euro) va fi doar un schimb de actiuni, ceea ce nu va prezenta un interes prea mare pentru actionarii bancii germane.

"Noi am spus intotdeauna ca bancile straine ar trebui sa acorde mai multa atentie Commerzbank. O alianta transfrontaliera este fireasca, dar tranzactia trebuie sa fie atractiva pentru actionari", a adaugat Hofmann.

"Economiile de costuri sunt importante, dar acesta este ultimul lucru la care se uita o banca straina, care vrea sa intre pe cea mai mare piata a Europei", a mai spus seful Cobra.

Grupul de actionari Cobra, care detine 9,98% din capitalul bancii, incearca de mai mult timp sa-si vanda cota de participare, dupa ce a fost constrans anul trecut de BAKred (autoritatea bancara germana) sa-si reduca participarea de la 17% la mai putin de 10%.



Commerzbank, ultima mare banca germana nealiata

Actiunile Commerzbank au urcat puternic in ultima sedinta a saptamanii, pe fondul speculatiilor ca banca ar fi tinta unei tentative de preluare. Zvonurile au fost alimentate dupa ce analistii bancii Sal. Oppenheim au afirmat intr-un raport de cercetare ca se asteapta ca grupul german sa fie preluat in urmatoarele sase-noua luni, cel mai probabil ofertant fiind, dupa parerea analistilor, Assicurazioni Generali, cea mai mare companie de asigurari din Italia, care detine aproape 10% din Commerzbank.

Dupa fuziunea celui mai mare asigurator din Germania, Allianz, cu Dresdner Bank, Commerzbank a devenit foarte vulnerabila in fata unei eventuale tentaive de preluare. Grupul Allianz-Dresdner, Assicurazioni Generali si Banco Santander Central Hispanico (proprietara a 5% din banca germana) sunt printre favoritii analistilor in ceea ce priveste o eventuala preluare.

Dar nici bancile americane sau Credit Suisse nu pot fi excluse din lista candidatilor la achizitia celei de-a treia banci din Germania.

In ultimul timp, Commerzbank a fost institutia cea mai vizata de marile grupuri bancare europene in vederea unei preluari, dupa ce negocierile de fuziune cu Dresdner Bank au esuat anul trecut. Printre bancile care s-au aratat in acest an interesate de Commerzbank se numara grupul britanic HSBC, banca franceza Societe Generale si ABN Amro din Olanda.

Banca germana a anuntat luna trecuta ca profiturile din al doilea trimestru au scazut cu 87% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, datorita evolutiei slabe a pietelor financiare si cresterii costurilor.

In mediile bancare se estimeaza ca intrarea in scena a unui investitor strain nu ar putea decat sa antreneze o reactie din partea Deutsche Bank, principala banca a Germaniei.

"Deutsche Bank nu-si poate permite sa lase o banca straina sa participe pe piata germana", declara o sursa bancara. Insa, la 1 august, Rolf Breuer, directorul executiv al Deutsche Bank, a declarat ca banca sa nu are planuri de preluare a Commerzbank.

Grupul italian Unicredito are o prezenta foarte activa in tarile Europei Centrale si de Est si a participat in acest an la privatizarea unor mari banci din regiune, printre care Komerni Bank din Cehia sau Zagrebacka din Croatia.

In plus, Unicredito s-a numarat printre pretendentii la preluarea Demirbank, preluata de guvernul Turciei in urma crizelor financiare care au zguduit sistemul bancar turc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO