Companii

Participanti surpriza inscrisi in cursa pentru Electrica Banat si Dobrogea

03.03.2003, 00:00 17

Singurul dintre gigantii energiei din Europa interesat de privatizarea filialelor Banat si Dobrogea ale societatii Electrica a fost grupul italian Enel.
La finele saptamanii trecute, au mai fost primite scrisori de exprimare a interesului din partea companiei de stat elene Public Power Corporation, BKW FMB Energie AG (Elvetia), EVN AG (Austria), consortiului Grivco Energy (Romania) - ABB (Suedia), precum si din partea asociatiilor de salariati "Univers" si "Electrica Service".
Grupul italian Enel este in discutii, inca de anul trecut, cu Hidroelectrica pentru a investi aproximativ 500 mil.$ in proiecte de finalizare a unor hidrocentrale din Romania, potrivit ultimelor informatii disponibile.
Enel, unul dintre cei mai puternici jucatori de pe piata europeana de energie, a raportat pentru 2002 venituri preliminate de 30 mld.euro, in crestere fata de anul anterior, cand au fost de 29,7 mld.euro. Actiunile grupului sunt listate pe bursele din Milano si New York.
Alt candidat surpriza este grupul grec Public Power Corporation, cu venituri totale de 2,5 mld.euro pe primele noua luni din 2002 si un profit net de 261 mil.euro. Grupul, cu activitati in domeniul productiei, transportului si furnizarii de electricitate, este listat pe bursele din Atena si Londra. Pe bursa londoneza, capitalizarea companiei este de 324, 8 mil.lire sterline.
Compania austriaca EVN AG a raportat pentru exercitiul financiar 2001/2002 venituri din vanzari de 1,1 mld.euro si un profit net de 89,5 mil.euro. Compania este detinuta in proportie de 51% de autoritatile provinciei Austria de Jos, printre actionari gasindu-se si grupul german EnBW cu 5,1%.
Compania elvetiana BKW FMB Energie, cu activitati de productie, distributie si comert cu energie, face parte din BKW Ltd, care a raportat anul trecut venituri operationale de 1,6 mld. franci elvetieni (1,1 mld.euro) si un profit net de peste 10% din totalul veniturilor. Grupul german E.ON detine 20% din actiunile BKW.
Un alt candidat este consortiul format din Grivco Energy si ABB (Suedia). Grivco Energy face parte din grupul Grivco, condus de omul de afaceri Dan Voiculescu. Grupul a avut o cifra de afaceri de 158,9 mil.$ si un profit net de 5,9 mil.$ in 2001.
Cele doua filiale ale Electrica, Banat si Dobrogea, care au o valoare de piata estimata la 200-250 mil.dolari fiecare, potrivit analistilor, vor trece in proprietate privata pana la sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO