Companii

Paralela 45 creste din turismul de afaceri si din imobiliare

02.03.2006, 20:21 23

Agentia de turism Paralela 45, unul din primii cinci jucatori de pe piata de profil, a inregistrat o cifra de afaceri de 18 mil. euro in 2005, in crestere cu circa 25% fata de anul precedent, spune Alin Burcea, presedintele firmei.

Acesta detine 51% din actiunile firmei, restul apartinand sotiei. El a precizat ca agentia si-a bugetat afaceri in valoare de 21 mil. euro anul acesta, pe fondul cresterii pe segmentul turism de afaceri, dar si ca urmare a vanzarii de proprietati imobiliare din Neptun si Predeal.

"Vom vinde un bloc din Neptun si unul in Predeal. Estimam ca vom lua cam 4 mil. euro pe fiecare. Oricum, speram la un total de minimum 5-6 mil. euro in incasari (din vanzarea celor doua blocuri - n.r.)", a declarat Burcea.

Paralela 45 detine doua blocuri de locuinte si o vila in Neptun si are in plan constructia a inca doua imobile, unul in aprilie si unul in toamna acestui an.

Cele doua vor fi gata in 2007 si vor reprezenta un proiect de investitii de aproximativ 6 mil. euro.

Chiriile pentru un astfel de apartament pot ajunge la 5.000 -6.000 de euro pe timpul verii, potrivit lui Burcea.

In 2005, Paralela 45 a obtinut venituri de aproximativ 3 mil. euro din evenimente corporate (pentru companii).

Partea de incoming (pachetele de vacanta destinate turistilor straini care vin in Romania) a reprezentat doar circa 600.000 de euro anul trecut, explica reprezentantul Paralela 45.

Cresterea de anul trecut, spune Burcea, a venit din chartere. "Anul trecut, lumea s-a speriat de gripa aviara. Dar sigur ca se va calatori. Noi avem chartere pe rutele Costa Brava (Spania), Creta, Rhodos, Corfu, Antalia, Hurghada, Sharm El- Sheikh", a mai spus reprezentantul Paralela 45.

Charterele au, in general, target turistii cu venituri medii spre mari si nu vizeaza segmentele de lux.

Regimul charter inseamna cumpararea in avans de catre una sau mai multe agentii de turism a unui numar de locuri la o cursa de avion, autocar sau tren de la operatorii de transport. O agentie care a rezervat astfel de locuri este obligata se le achite chiar daca nu le-a revandut catre turisti.

Primii cinci jucatori, in ceea ce priveste cifra de afaceri in 2005, sunt agentiile Happy Tour (cu 31 mil.euro), Aerotravel (cu 19,5 mil. euro), Eximtur (19,5 mil. euro), Paralela 45 (cu 18 mil. euro) si Marshal Turism (cu 16 mil. euro).

Paralela 45 are subsidiare in Bucuresti, Sibiu, Focsani, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Neptun, Medias, Galati, Targu-Mures, Brasov.

andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO