Companii

Pandemia forţează companiile să îşi schimbe planurile. Business-urile se repoziţionează şi caută mai puţine birouri şi mai mult spaţiu de producţie

Pandemia forţează companiile să îşi schimbe...

Autor: Vasile Magradean

05.06.2020, 11:24 69

Companiile se repoziţionează în această perioadă şi caută mai mult spaţii de producţie şi depozit, interesul pentru birouri fiind în scădere, susţine directorul general adjunct al societăţii de administrare a parcurilor industriale SC Tetarom SA Cluj, Octavian Fodor.

Octavian Fodor a declarat pentru MEDIAFAX că, în continuare, clienţii sunt interesaţi să dezvolte afaceri în Cluj, în condiţiile în care unii dintre ei încearcă să o ia de la capăt, alţii se reconfigurează după epidemie sau continuă de unde au rămas.

„Din analiza pieţei observăm o repoziţionare a companiilor. Este cerere mare de spaţii de producţie şi depozit. A scăzut, în schimb, interesul pentru birouri. Antreprenorii s-au reconfigurat, trend pe care îl simţim ca va continua şi în următoarea perioadă. Remarcăm cu bucurie o resuscitare a interesului investitorilor străini pentru zona Cluj, sau a Transilvaniei în general”, a spus Fodor.

Acesta consideră că în actuala situaţie este cazul ca România să exploateze momentul în care foarte multe businessuri se reinventează, se adaptează, dar mai ales se relochează spre Europa.

În ceea ce priveşte efectele epidemiei de COVID-19 şi parcurile industriale Teatrom şi companiile rezidente aici au resimţit şocul, astfel că mai mulţi clienţi au părăsit Parcul Tetarom I, iar alţi câţiva au solicitat înlesniri şi diferite facilităţi.

„Un număr de 4 rezidenţi au plecat dar doar din spaţiile de birouri, în timp ce 26 şi-au suspendat activitatea sau au cerut amânarea chiriei. Pe terenuri avem în continuare ocupabilitate de 100%”, a explicat Octavian Fodor.

Tetarom SA se află, în prezent, în plin proces de licitaţie pentru 3 clădiri noi situate pe extinderea Tetarom I şi continuă dezvoltarea Parcului Ştiinţific Tetapolis şi cea a Parcului Industrial Tetarom V.

Din cauza reconfigurării unor clienţi în urma epidemiei, aproximativ 600 mp birouri sunt disponibile în clădirile deja existente şi se derulează procesul de licitaţie pentru închirierea noilor spaţii din Tetarom I, preluate în administrare de la Consiliul Judeţean Cluj.

Gradul de ocupare al spaţiilor din cele 3 parcuri Tetarom din judeţul Cluj este de 90%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO