Companii

Pana ieri, nici un anunt oficial pentru Electrica Dobrogea si Banat

28.02.2003, 00:00 16

Astazi expira termenul pentru depunerea scrisorilor de interes pentru privatizarea filialele Banat si Dobrogea ale societatii Electrica, dar pana la inchiderea editiei ZF niciunul dintre candidati nu si-a anuntat oficial inscrierea in cursa. Pe de alta parte, nici oficialii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) nu au dat ieri un raspuns in ceea ce priveste depunerea scrisorilor.
Pana acum, semnalele primite din piata indica o lipsa a interesului fata de privatizarea celor doua filiale din partea companiilor germane RWE, E.On, EnBW sau a grupului francez Electricite de France. Motivul? "Conjunctura internationala este proasta in acest moment, pe fondul unei recesiuni globale si a iminentei izbucniri a unui razboi in Irak. Pe de alta parte, grupurile germane RWE si E.On au facut achizitii in valoare de zeci de miliarde de euro in ultimii ani pe pietele din Europa Occidentala si America de Nord. Ele isi digera, isi consolideaza afacerile pentru a nu avea soarta gigantului Enron", a declarat pentru Ziarul Financiar unul dintre reprezentantii grupurilor germane prezente pe piata romaneasca.
Electricite de France si compania germana EnBW (in care EdF detine un pachet de circa 34%) nu par sa faca miscari spectaculoase in procesul de privatizare al  distributiei de electricitate din Romania, cu toate ca nu este exclus interesul lor, in special pentru filiala Banat. Compania franceza intampina o rezistenta crescanda din partea operatorilor de pe piata europeana de energie pentru ca Franta nu si-a deschis pietele de gaze si de electricitate concurentei companiilor straine, in conditiile in care EdF a intrat in forta pe pietele altor state, precum cea germana, britanica sau italiana.
Union Fenosa (Spania), grupul elvetiano-suedez ABB sau United Utilities (Marea Britanie) se numara printre care si-au exprimat anterior interesul pentru privatizarea Electrica si ar putea fi printre candidati. Singura problema este aceea ca furnizorul de echipamente ABB nu poate participa singur si are nevoie de un partener cu activitati de distributie de electricitate pentru a forma un consortiu, in care nu va avea voie sa fie majoritar. Printre potentialii parteeri se numara gigantul rus RAO UES, condus de fostul premier Anatoli Ciubais.
Viitorii proprietari ai filialelor Banat si Dobrogea ale societatii Electrica va trebui sa cumpere 24,62% din actiunile filialelor si sa cumpere actiuni noi emise in cadrul majorarii capitalului social al fiecareia dintre filiale pentru a detine 51% din capitalul social majorat al celor doua companii.
Ministerul Industriei si Resurselor, proprietarul Electrica, va vinde in mod direct 24,62% din actiunile fiecarei celor doua filiale, restul banilor fiind, practic, o injectie de capital din partea investitorului in capitalul social al filialei. Ceea ce inseamna ca statul va obtine direct mai putin de jumatate din valoarea pachetului majoritar (51%) de actiuni ceva fi cedat investitorilor strategici.
Privatizarea distributiei de electricitate din Romania este o afacere care depaseste un miliard de dolari, potrivit unor specialisti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO