Companii

Pambac estimeaza o crestere de 5% a cifrei de afaceri

09.03.2009, 16:12 59

Pambac Bacau, unul dintre cei mai mari jucatori din piata locala de morarit si panificatie, a finalizat anul trecut cu afaceri de 195,4 mil. lei (53 mil. euro), in crestere cu 21% in lei si 9,2% in euro fata de anul precedent, sub estimarile initiale ale companiei.

In aceeasi perioada, profitul Pambac a scazut cu peste 70% fata de rezultatul pe care producatorul din Bacau l-a avut in 2007.
"In 2008 profitul companiei a fost de trei milioane de lei, fiind puternic afectat de cresterea abrupta inregistrata de cursul valutar in ultima parte a anului 2008", a declarat Alin Giurea, presedintele si directorul general al Pambac Bacau.
Producatorul prognozase initial pentru anul 2008 obtinerea unei cifre de afaceri de 206 milioane de lei, cu 27% mai mare fata de rezultatele din 2007 si un profit de 8 milioane de lei. In plus, reprezentantii Pambac estimeaza pentru anul acesta un ritm de crestere al cifrei de afaceri de sub 5% fata de rulajul realizat la nivelul anului 2008.
"Pentru anul 2009 estimam o cifra de afaceri de aproximativ 200 de milioane de lei, cu o mica crestere fata de 2008. Ne vom concentra in perioada urmatoare pe pietele pe care le cunoastem bine si vom finaliza restructurarea tuturor diviziilor si departamentelor pentru a ne putea adapta rapid la noile conditii de piata" , a adaugat Giurea.
Pambac intentioneaza de asemenea sa isi consolideze pozitia detinuta pe piata de paste fainoase si sa isi diversifice anul acesta portofoliul atat prin extinderi de brand, cat si prin lansarea unei noi marci.
Pambac este prezent pe piata de morarit si panficatie atat cu brandul Pambac, cat si cu marcile Flavora, Gata (segmentul pastelor fainoase), Grania (faina, gris), Ador (segmentul de cofetarie-patiserie) si Superfort (amelioratori si premixuri).
Potrivit reprezentantului companiei, bugetul de marketing planificat pentru 2009 nu difera valoric de bugetul pe 2008, dar structura repartizarii lui reflecta schimbarile pietelor pe care compania activeaza. Anual, Pambac aloca promovarii peste doua milioane de euro, suma calculata in sistem rate-card.
"Investitiile proiectate vor fi continuate anul acesta cu precautie, insa avand in vedere faptul ca datoriile pe termen lung au fost platite integral, iar gradul nostru de indatorare este mult redus, ne gandim in continuare la dezvoltarea organica si la achizitiile planificate", sustine Giurea.
Pambac este o societate cu capital privat 100% romanesc, privatizata in anul 1995 prin metoda MEBO. In prezent, pachetul majoritar este detinut de trei actionari semnificativi din conducerea societatii, Alin Giurea, presedintele si directorul general al companiei Pambac fiind unul dintre acestia.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO