Companii

Ostahie, Altex: Reducerea dobânzii BNR a fost bună. Se reia creditul de consum

Dan Ostahie, proprietarul Altex. Foto Silviu Matei

Dan Ostahie, proprietarul Altex. Foto Silviu Matei

Autor: Cristina Roşca

10.09.2013, 22:12 1829

Reducerea dobânzii de către BNR a dus la creşterea vânzărilor pe credit în industria electroIT, una dintre cele mai afectate de criza financiară. Prin­cipalii jucători din domeniu spun că băncile sunt deschise în a oferi credite de consum deoarece au risc redus, sumele sunt mici şi moneda de împrumut este leul.

„Vânzarea pe credit a crescut în ultimele trei luni, iar reducerea dobânzii de către BNR a ajutat. Piaţa de creditare este în continuare dificilă pentru cei care doresc să îşi ia casă, motiv pentru care băncile s-au reorientat către împrumuturile cu valoare mică, în lei. Creditele care au creat probleme au fost cele în valute exotice“, explică Dan Ostahie, proprietarul Altex, liderul pieţei locale de electroIT, cu afaceri de 254 mil. euro anul trecut, în creştere cu 22% faţă de 2011. Creditele pentru achiziţia de electronice şi electrocasnice au valori mici, de câteva mii de lei şi sunt oferite pe o perioadă de câţiva ani, spre deosebire de creditul ipotecar, care se poate întinde pe trei decenii.

„Se reia creditul de consum, există interes, însă nu ne aşteptăm să vedem un salt foarte mare. Înainte de 2008 peste 50% din achiziţii se făceau pe credit. Acum procentul este undeva pe la 20% dacă includem şi creditul de consum şi achi­ziţiile cu cardul de credit“, crede Violeta Luca, directorul executiv al Flanco.

Piaţa de electroIT, care depăşea două miliarde de euro în anii de boom, a scăzut la jumătate în criză.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO