Companii

Oresa cauta afaceri in finante, media si servicii

03.10.2003, 00:00 18



Fondul suedez de investitii Oresa Ventures cauta oportunitati pentru dezvoltarea de noi afaceri pe piata romaneasca, in special in sectoarele financiar, de media si al serviciilor, a declarat pentru Ziarul Financiar Jonas af Jochnick, fondatorul si principalul actionar al fondului.



Oresa Ventures este unul din actionarii principali ai Flanco (lant de comert cu electrocasnice), Credisson (consumer finance) si La Fantana (servicii de furnizare a apei potabile).



Jonas af Jochnick este unul din cei mai importanti oameni de afaceri suedezi, fiind, alaturi de fratele sau, proprietarul Oriflame si actionarul majoritar al companiei de servicii medicale Medicover. Suedezul a investit in Romania atat prin intermediul Oriflame cat si prin intermediul Oresa Ventures.



Oresa a vandut luna trecuta pachetul majoritar de actiuni al companiei de outdoor Churchill Media, al treilea jucator de pe piata de profil, iar in ultimele saptamani au aparut informatii ca fondul negociaza si vanzarea Flanco.



In Flanco, Oresa este actionar alaturi de un alt fond de investitii - Danube Fund si de fondatorul companiei, Florin Andronescu.



Conform informatiilor din piata, de Flanco au fost interesate mai multe fonduri de investitii europene. In prezent exista mai multe variante de vanzare, existand posibilitatea ca Oresa sa ramana in continuare in afacere.



"Din punctul nostru de vedere, Flanco este o companie aflata la inceputul dezvoltarii. Nu ne vom grabi, asadar, sa vindem in orice conditii", a precizat af Jochnick.



Activitatea Flanco a crescut puternic in ultimii doi ani datorita exploziei achizitiilor in rate, compania estimand o cifra de afaceri de 100 de milioane de dolari pentru 2003.



Patronul Oresa s-a declarat multumit si de evolutia La Fantana, companie in care fondul de investitii a devenit actionar majoritar in 2001 si a investit pana in prezent cateva milioane de dolari.



"La Fantana va ajunge anul acesta la o cifra de afaceri de 6 milioane de dolari si detine peste 90% din piata de profil. Domeniul in care activeaza este foarte dinamic, iar liderii pietei internationale - Nestle, Danone, Coca -Cola, Pepsi Coca - vor fi interesati in mod sigur si de Romania", a spus Jonas af Jochnick.



Credisson este a fost infiintata anul acesta, fiind prima companie de credit de consum din Romania. Firma are aceeasi structura de actionar ca Flanco.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO