Companii

Oresa: alti actionari, alta strategie

31.01.2003, 00:00 38

Actionarii companiei suedeze de servicii medicale Medicover au aprobat ieri vanzarea pentru 12 mil. $ a fondului de investitii Oresa Ventures catre Celox, o companie detinuta de Jonas af Jochnick, unul din cei mai bogati oameni de afaceri din Suedia si cel care a controlat initial Oresa Ventures.
Oresa a fost unul din cele mai active fonduri din Romania in ultimii ani (cu investitii in Flanco, Motoractive, Brewery Holdings, Churchill Media sau Medicover) iar Cornel Marian, reprezentatul Oresa in Romania spune ca schimbarea actionariatului va aduce si modificarea strategiei.
"Oresa se va transforma din fond de investitii in companie de investitii iar durata prezentei noastre intr-o companie nu va mai fi limitata la 3 - 5 ani, ci se va putea prelungi chiar pana la zece", a declarat Marian pentru Ziarul Financiar.
Principala diferenta dintre un fond si o companie de investitii este ca fondul este administrat de o societate specializata care, indiferent de performantele companiilor in care s-a investit, incaseaza un comision de management al banilor.
Compania de investitii obtine profit numai din vanzarea actiunilor cumparate sau dividende, deci are o motivatie mult mai puternica pentru a creste performantele societatilor in care este prezenta.
"Consideram ca modelul companiei de investitii este mult mai potrivit pentru Europa de Est. In plus, orizontul de timp aproape nelimitat de prezenta intr-o companie ne va permite sa gandim strategii pe termen lung, care pot pune societatea pe o cale mult mai buna decat strategiile pe 2 - 3 ani", a precizat Marian.
Cornel Marian a afirmat, de asemenea, ca planurile privind suplimentarea resurselor Oresa cu 20 - 25 milioane dolari, anuntare in vara anului trecut, nu s-au schimbat odata cu actionariatul.
"Exista bani pentru investitii si vor mai fi adusi. Suntem, de altfel, pe cale de a intra intr-o afacere noua chiar in Romania", a conchis Marian.
Oresa Ventures dispune in prezent de active valorand 11,8 milioane dolari si mai detine in Romania (dupa vanzarea Motoractive, Brewery Holdings si separarea de Medicover) participatii la Flanco International (47,4%) si Churchill Media (30,3%). Celox, compania care va achizitiona Oresa, este actionar majoritar in compania de distributie a apei potabile La Fantana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO