Companii

Oresa a preluat brokerul de credite Gemini intr-o tranzactie de 3 mil. euro

Oresa a preluat brokerul de credite Gemini intr-o tranzactie de 3 mil. euro

Cornel Marian, directorul de investitii al fondului Oresa Ventures

27.06.2007, 17:57 79

Fondul suedez de investitii Oresa Ventures a anuntat ieri oficial preluarea brokerului bancar Gemini Capital Consult, printr-o investitie de 3 milioane de euro.
Partile nu au dezvaluit structura exacta a tranzactiei, mentionand doar ca aceasta a presupus un schimb de actiuni si o majorare de capital. Ziarul Financiar a anuntat in luna mai ca exista negocieri intre cele doua parti.
"Mai mult de jumatate din suma de trei milioane de euro va fi alocata dezvoltarii companiei", a declarat Cornel Marian, director de investitii la Oresa Ventures. Fondul a cumparat in aceasta tranzactie actiunile detinute de doi dintre partenerii din afacerea Gemini (Adrian Stanciu si Constantin Dumitrescu, fosti manageri la Xerox), in timp ce Anca Bidian, al treilea partener, si-a pastrat participatia si postul de director general (CEO).
Cu sprijinul suedezilor, Gemini vrea sa isi dezvolte agresiv afacerile anul acesta. Compania si-a planuit sa intermedieze credite de 130 de milioane de euro in 2007, fata de 100 de milioane de euro, cat intermediase in trei ani de existenta, din 2003 pana in 2006. Pentru aceasta, forta de vanzari va fi dublata, urmand sa ajunga la 200 de agenti, iar in paralel va fi extinsa si reteaua de unitati teritoriale.
Gemini are incheiate parteneriate cu UniCredit Tiriac, Piraeus Bank, Bancpost, Credit Europe Bank, Raiffeisen si OTP Bank. Compania a intermediat pana acum credite pentru persoane fizice, atat pe zona de consum, cat si imobiliar. Incepand de anul acesta va fi abordata si piata finantarilor pentru IMM-uri, urmand sa fie intermediate atat credite bancare, cat si servicii de leasing imobiliar. Gemini are in prezent in portofoliu peste 45.000 de clienti. "Peste 30% dintre clienti revin cand au nevoie de contractarea de noi credite", spune Bidian, notand ca fidelizarea clientilor este, ca si pentru banci, un aspect important.
"Piata romaneasca de brokeraj de credite se afla la inceput, insa are un potential de crestere foarte important. In Polonia de exemplu, 20% din creditele ipotecare sunt acordate prin intermediul brokerilor", a aratat Laurentiu Ispir, ofiter de investitii la Oresa Ventures.
Fondul ramane in afacerile la care achizitioneaza participatii circa sase-sapte ani. Cornel Marian a aratat ca asteapta cresterea afacerilor brokerului de credite de cinci sau chiar sase ori in urmatorii ani.
Potrivit propriilor calcule, Gemini concentreaza circa 90% din piata intermedierilor de credite bancare. In luna aprilie, compania a intermediat 3,5% din creditele de retail acordate de banci.
Desi pe piata brokerilor de credite este inca mica, firmele din acest sector au o concurenta puternica inclusiv din partea bancilor, care isi dezvolta agresiv canale alternative de distributie cuprinzand si forte mobile de vanzari. In plus, unii bancheri sunt reticenti in ce priveste colaborarea cu brokeri, in conditiile in care acestia pot determina clientii la un moment dat sa isi refinanteze creditele contractate.
Oresa Ventures este o companie suedeza de investitii, focalizata pe investitii private, care activeaza in Romania si in Europa Centrala si de Est din 1995. In cei 12 ani de prezenta pe piata, Oresa a investit peste 100 de milioane euro in 20 de companii.
Pe plan local, Oresa a sustinut atat financiar, cat si prin furnizare de know-how strategic sau operational, o serie de companii romanesti, precum Flanco, Credisson, Fabryo, La Fantana si Medicover. In urma cu o luna, Oresa a vandut participatia detinuta la compania de imbuteliere in sistem watercooler La Fantana fondului de investitii Innova Capital, pentru peste 35 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO